Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Culturele tradities centraal bij viering Franse revolutie

Culturele tradities centraal bij viering Franse revolutie

PARAMARIBO — Het petanque ballenspel en de typische Franse dans carmagnole zullen onderdeel zijn van de viering van Le Quatorze Juillet, ofwel de Dag van Franse revolutie op 14 juli. De ambassadeur van Frankrijk in Suriname, Nicolas de Bouillane de Lacoste zal op die dag deze twee typische Franse tradities meenemen tijdens het informeel samenzijn met de officiële gasten.

“Ik vind het jammer dat we deze dag nog niet met het gehele publiek kunnen vieren, maar we gaan dat alvast doen met onze gasten”, zegt hij. Volgens de ambassadeur is deze dag belangrijk voor het nader tot elkaar brengen van de Franse gemeenschappen wereldwijd.

“Door te protesteren laten de mensen hun stem horen en dat is juist goed. We zijn een gepassioneerd vollk”

Bestorming Bastille

Vrijdagmorgen zullen speeches gehouden worden en ’s avonds is het meer informele gedeelte. De dag van de Franse revolutie wordt volgens De Lacoste in veel delen van Frans-Guyana groots gevierd, voornamelijk in juli en augustus.

“Omdat het dan zomer is, ook in Europa. Er zijn dan sporttoernooien en optredens van culturele groepen. Als ambassade van Frankrijk is het van belang dat we ook de Franse cultuur en onze manier van leven promoten, vandaar ook deze viering vrijdag met traditioneel spel en de dansen.”

Op 14 juli wordt al langer dan een eeuw herdacht de dag waarop de Bastille werd bestormd en Frankrijk langzaam met ups en downs ging van een monarchie naar een democratie. Het einde van de achttiende eeuw kent na de Franse revolutie ook vele kenteringen in het staatsbestel van ook andere Europese landen.

De Bastille Saint-Antoine, bekend geworden onder de verkorte aanduiding La Bastille, was een burcht-gevangenis in Parijs, die bekend werd door de bestorming ervan op 14 juli 1789, die wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie.

Werkloosheid

Vandaag de dag heeft Frankrijk, met als president Emmanuel Macron, weer te kampen met enorme opstanden en rellen. Volgens de internationale media staat Frankrijk, dat in zijn sociaal budget moet snijden, op een kruispunt.De Lacoste is het daar niet mee eens.

“We staan niet per se op een kruispunt. We hebben nu in Frankrijk, dat bestaat uit het vaste land in Europa en andere gebiedsdelen een zeer diverse groep mensen. Voor de belangen van zoveel mensen zorgen is dan ook een uitdaging. Door te protesteren laten de mensen hun stem horen en dat is juist goed. We zijn een gepassioneerd volk. Als iets ons niet bevalt, zal je het direct merken.”

Het land is zich er wel van bewust dat er veranderingen moeten komen. “We zijn nu bezig ons beleid met betrekking tot werklozen aan te passen. Dat wil zeggen minder werklozenuitkering betalen en mensen stimuleren om werkelijk te gaan reageren op de vele vacatures die er zijn in Frankrijk.” De diplomaat is zich ervan bewust dat het werklozencijfer in Frans-Guyana erg hoog is.

“Maar we gaan voor deze groep een speciaal project uitvoeren in samenwerking met het Franse leger”, aldus De Lacoste. Hij is ook ambassadeur voor Frankrijk in Guyana en daar viert de Franse ambassade De Quatorze Julliet op 12 juli.

Bij petanque is het de bedoeling de metalen ballen zo dicht mogelijk bij een klein houten balletje (het but of cochonnet) te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren: rollen, halfhoog, hoog. De startafstand van de cirkel (van waaruit de spelers werpen) tot het but mag variëren van zes tot tien meter. Het spel wordt doorgaans gespeeld op een ondergrond van verhard zand of (grof) grind. Deze sport is in In Frankrijk het populairst, met 350.000 bondsleden en ongeveer 17 miljoen vrijetijdsspelers. Bron: Wikipedia.