Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Creatief schrijven en voordragen vergt veel meer dan gewoon schrijven en lezen

Creatief schrijven en voordragen vergt veel meer dan gewoon schrijven en lezen

In het kader van de week van de Nederlandse taal besloot woordkunstenares Zulile Blinker het event ‘Kra Basi’ te houden met daaraan gekoppeld een workshop. Deze workshop, waar mensen een betere kijk konden hebben in ‘creatief schrijven en voordragen’ is op zondag gehouden bij ‘Dee werkplaats’. Zowel mensen die niet bekend waren met de woordkunst als dichters en andere schrijvers deden hieraan mee. De workshop was zo interessant, dat het in plaats van drie uren, wel bijna zes uren duurde.

Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo

De deelnemers kregen technieken mee hoe het beste creatief te schrijven. Behalve de tools die zij kunnen gebruiken, werd aan hen ook meegegeven hoe ze het beste vanuit hun gedachten kunnen werken. “Denk in accenten en niet in talen. Zo beperk je jezelf niet”, legt Blinker uit. “Hou in gedachte waar je verhaal over gaat en hoe jij het het best kan vertellen.”

De woordkunstenares benadrukt dat ondanks het de week van de Nederlandse taal is, het voor haar niet uitmaakt in welke taal haar workshopdeelnemers schrijven of vertellen. Voor haar is belangrijk dat zij hun verhaal vertellen. Hoe ze het vertellen, is wel belangrijk.

“Het mooiste dat ik heb geleerd, is dat je zelfverzekerd moet zijn wanneer je voorin staat, je moet begrijpen wat je presenteert en je moet achter de woorden staan”

Deelnemer Donovan Jones

Na het eerste deel van de workshop, waar de deelnemers tools meekregen om een creatief stuk in elkaar te zetten, kregen ze ook mee hoe een verhaal het best voor te dragen. Houding, intonatie, emotie, ademhaling en andere belangrijke factoren spelen een grote rol. Dat was ook te merken toen iedereen een beurt kreeg een Surinaams gedicht naar hun keus voor te dragen en zij meteen erna eerlijke opbouwende kritiek kregen van Blinker.

Leren schrijven en voordragen

Niet alleen zat zij tools mee te geven en anderen op hun fouten te wijzen, maar op een zeer aangename manier bracht zij haar deelnemers op hun gemak. Doordat de groep best klein was, had zij genoeg ruimte om zich evenveel op iedereen te focussen en ze zoveel mogelijk te helpen een betere voordrager te worden. Blinker was ook zo aardig om haar eigen werkwijze en ervaringen te delen met de groep.

Donovan Jones is dankzij deze workshop meer te weten gekomen over poëzie. Ook wilde hij weten hoe je een boodschap zo goed mogelijk kan overdragen en overbrengen. Zelf schrijft hij al en heeft hij zo nu en dan al op een podium gestaan om iets te presenteren. Maar is nieuwsgierig naar meer en streeft naar perfectionisme.

Vandaar dat hij heeft besloten aan deze workshop mee te doen. “Het mooiste dat ik heb geleerd, is dat je zelfverzekerd moet zijn wanneer je voorin staat, je moet begrijpen wat je presenteert en je moet achter de woorden staan. Soms verdiepen we ons niet in hetgeen we geschreven hebben en soms kan het ook dat je een stuk van iemand anders moet voordragen. Dus de manier waarop je datgene je eigen maakt, is heel bepalend voor hoe je het overdraagt.”

Winnaars

Sara Scheek en Shamille Redan, zijn als winnaars uit de bus gekomen bij de workshop en hebben een hele nieuwe ervaring gehad met creatief schrijven en voordragen. Scheek, die dingen liever opkropt, heeft geleerd dat het oke is om zich meer te uiten. Vandaar dit een emotionele ervaring voor haar was, die ze waardeert.

“Zulile is puur en openlijk, ze geeft je niet het gevoel dat je gejudged wordt. Verder neemt ze de tijd om naar iedereen te luisteren en feedback te geven en dat vind ik fijn.” Redan wist niet wat hij moest verwachten. “Het is meer dan gewoon woorden uiten, maar je kan ook je levensverhaal tot iets geweldigs maken. Ik moet mezelf pushen om niet te vrezen en daar ga ik werk van maken.”

Lloyd Kwasiba, die vaker deelneemt aan soortgelijke workshops vindt het fijn om steeds deel te nemen aan zulke activiteiten. Hij ziet workshops als leermomenten om hetgeen je doet steeds bij te schaven en beter te worden. Nu de workshop voorbij is, zal er zaterdag gefeest worden tijdens het event ‘Kra Basi’ bij Lien en Wim. Iedereen is welkom om zich te voeden met verhalen en de andere vormen van kunst.

De workshop, georganiseerd woordkunstenares Zulile Blinker, is zondag gehouden in het kader van de week van de Nederlandse taal.