Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » COVAB houdt 4-daagse training voor zorgverleners in kader aanpak geweld tegen vrouwen

COVAB houdt 4-daagse training voor zorgverleners in kader aanpak geweld tegen vrouwen

Ter versterking van het gezondheidsstelsel om met name geweld tegen vrouwen beter aan te pakken zijn het Elsje Finck-Sanichar College COVAB en het Canada Fund for Local Initiatives (CFLI) een samenwerkingsverband aangegaan. In dit kader is met de slogan ‘Strengthening the Health System to Address Violence Against Women’, maandag 18 september het startsein gegeven van een vierdaagse training voor zorgverleners. 

De training is bedoeld om de gezondheidssector te versterken in het begeleiden en herkennen van slachtoffers van huiselijk geweld bij vooral vrouwen. Mark Berman, ambassadeur van Canada in Suriname en Volksgezondheid-directeur Rakesh Gajadhar Sukul, waren beiden aanwezig bij de inleiding op de eerste dag van de training. 

In totaal nemen 29 cursisten deel aan deze training. Het gaat voornamelijk om verpleegkundigen in de eerstelijnszorg waaronder het zorgpersoneel van de Spoedeisende hulp (SEH) en de Regionale Gezondheidsdienst Suriname (RGD). De training duurt van 18 september tot en met 21 september. 

“Als we kijken naar de cijfers, zijn er per jaar ongeveer negen vrouwen die het leven laten en dan heb je daarnaast nog heel veel rapportages”, stelt directeur Sukul van het ministerie van Volksgezondheid. Hij zegt dat het goed is dat de cijfers bekend zijn, maar dat het belangrijker is om deze omlaag te brengen door beter te leren handelen wanneer zulke zaken zich aanmelden.