Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Corruptieonderzoek naar dubieuze verkoop SML-rijstpelmolen

Corruptieonderzoek naar dubieuze verkoop SML-rijstpelmolen

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Het bestuur van Stichting Machinale Landbouw (SML) heeft aangifte gedaan bij de procureur-generaal om onderzoek te doen naar de dubieuze verkoop van een terrein met rijstpelmolen van het bedrijf in Nickerie. Dit onroerend goed was op 22 mei 2015 voor 1,8 miljoen US-dollar gekocht door SML. De toenmalige regering had zeshonderdduizend US dollar bijgedragen om het perceel te kopen. De verkoper toen had dit terrein in september 2007 als hoogste bieder gekocht voor SRD 1.740.000. Volgens de SML riekt deze zaak naar corruptie.

Op 6 september 2017 heeft de toenmalige voorzitter van het stichtingsbestuur het onroerend goed voor SRD 400.000 verkocht. Uit de notariële akte blijkt dat de pelmolen is gekocht vrij van hypotheken, hypothecaire inschrijvingen en beslagen, terwijl uit het hypothecaire uittreksel blijkt dat er een hypotheek op rust van 975.000 US dollar.

“Er is voorts in strijd met de statuten van de SML gehandeld, terwijl er sprake is van misbruik van bevoegdheden”

Ondanks toezegging is de hypotheek nog steeds niet geroyeerd. “Het valt op dat verschillende personen en instanties in gemeen overleg hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de koopovereenkomst, de overdracht en de hypotheek. Er is voorts in strijd met de statuten van de SML gehandeld, terwijl er sprake is van misbruik van bevoegdheden”, stelt de SML in de aangifte die op 14 december vorig jaar is gedaan. Intussen wordt deze zaak onderzocht door het Corruptie Onderzoeksteam van het Korps Politie Suriname.

Export

Als reden om de pelmolen in 2015 te kopen was opgegeven dat rijst zou worden geproduceerd voor export naar onder meer Haïti en Venezuela. Uit de documenten is volgens het huidige SML-bestuur niet gebleken dat de exporten daadwerkelijk hebben plaatsgevonden, waardoor er sprake is van een miskoop. De SML heeft door deze transactie grote schade geleden.

Stichtingsvoorzitter Geetapersad Gangaram-Panday vraagt zich af hoe een onroerend goed dat op 22 mei 2015 is gekocht voor 1,8 miljoen US-dollar op 6 september 2017 is verkocht voor SRD 400.000, waarop een hypotheek is gevestigd van 975.000 US dollar ten behoeve van de Hakrinbank.

Uit stukken blijkt wel dat een schuld van één miljoen US-dollar bij de Hakrinbank is overgenomen door de koper. Er bestaat onduidelijkheid over de koopovereenkomst. De feiten geven volgens Gangaram Panday daarom aanleiding voor een diepgaand onderzoek.