Het gronduitgiftebeleid van deze regering wordt overschaduwd door schandalen. Er zijn zeker twee concrete zaken die bij het Openbaar Ministerie liggen ter onderzoek. Een van de meest geruchtmakende zaken tot nu toe is de uitgifte van percelen in het Sabaku-project aan DNA-leden van de coalitie, kinderen van DNA-leden en partijgenoten van de minister. Bepaalde DNA-leden hebben zelfs twee of meer percelen gehad.
Stichting Huis voor Democratie en Rechtstaat heeft aangifte gedaan tegen de minister bij de procureur-generaal om de zaak strafrechtelijk te onderzoeken. Tal van stukken zijn via social media uitgelekt en zijn zelfs tig artikelen met uitleg geproduceerd waarom de minister conform de Anticorruptiewet strafrechtelijk vervolgd zou moeten worden. Tot nu toe is er door het Openbaar Ministerie niets gedaan met betrekking tot deze zaak, terwijl de uitgegeven gronden van het Sabaku-project reeds worden doorverkocht aan derden.
Niet lang hierna kwam het Kronenburg-project schandaal boven water. Ook hier bleek de minister oneigenlijk kavels te hebben uitgereikt aan partijgenoten. De dubieuze uitreiking werd breed uitgemeten in de media. Echter ging de regering gewoon door met de bescherming van deze minister. Ook deze zaak schijnt in de doofpot te zijn gestopt.
Een ander schandaal is het uitreiken van een beschikking over een perceel in Saramacca waar een gezin sinds 1964 aan landbouw doet. Het perceel is volkomen in cultuur gebracht en het gezin leeft ervan. Dit perceel schijnt uitgegeven te zijn aan een vriend van een DNA-lid van de coalitie. Desondanks worden er geen maatregelen getroffen.
Ook de uitreiking van percelen in Nickerie verliep niet vlekkeloos. Er is sprake van dubbele uitgiftes. Momenteel is het grondbeleid zo corruptief dat zelfs eigendomspercelen van burgers als grondhuur zijn uitgegeven. Zo erg is de situatie.
In De Nationale Assemblee hebben verschillende leden aandacht gevraagd voor de malversaties die allemaal plaatsvinden op dit ministerie. Echter lijken de klachten aan dovemansoren gericht te zijn. De minister schijnt zich niet te storen aan nepotisme, favoritisme en het overtreden van wettelijke regelingen. Ergens lijkt zij verzekerd te zijn van de bescherming van de president en de vicepresident.
Recent zijn zelfs in cultuur gebrachte ananasvelden van de bewoners van het inheemse dorp Powakka uitgegeven. Het gebied dat verkaveld is behoort tot het leef- en woongebied van Powakka. Zonder medeweten van het dorpsbestuur is het gebied verkaveld.
Frappant is dat de uitgiftes vaak op namen van stichtingen worden gedaan. Dit blijkt de manier te zijn om vrienden, familieleden en partijgenoten te bevoordelen. Binnen de kortste tijden worden alle zaken geregeld en zijn alle stukken in orde. De percelen worden ook zo spoedig als mogelijk belast of doorverkocht.
In de beruchte zaak van Sabaku Village was op 5 augustus 2022 door de president een werkgroep ‘Onderzoek Sabaku Village’ geïnstalleerd. Deze groep zou in zes maanden verslag uitbrengen. Die zes maanden zijn al voorbij. De zaak lijkt daarmee ook in de doofpot te zijn gestopt.
Dat de president of de vicepresident niet tegen de minister optreden is begrijpelijk. Deze regering treedt sinds haar aantreden corruptiefaciliterend op. Wat onbegrijpelijk is, is de houding van het Openbaar Ministerie. Die schijnt moedwillig de corruptiezaken van deze regering niet te willen onderzoeken. Het zou niet verbazingwekkend zijn als deze zaak ook wordt geseponeerd. Dat is thans de normale gang van zaken in het land.
Echter mogen de regering en het Openbaar Ministerie weten dat de verkaveling van inheems leef- en woongebied niet met een sisser zal aflopen.
Claudie Sabajo
DNA-lid