Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Coronaprik niet meer verplicht bij reizen naar VS

Coronaprik niet meer verplicht bij reizen naar VS

‘Reizen wordt zo langzamerhand weer luxe’

door Valerie Fris

PARAMARIBO — De Amerikaanse regering heeft op 12 mei de noodsituatie in verband met de Covid Pandemie beëindigd en besloten dat reizigers naar de Verenigde Staten niet langer volledig hoeven te zijn gevaccineerd tegen het Covid-19 virus.

Voor de reisbureaus zou deze maatregel hiermee mogelijk kunnen betekenen dat meer mensen een reis boeken naar de Verenigde Staten. “Maar de visumplicht en de gele koorts vaccinatie verplichting zijn er nog, dus dat moet men niet uit het oog verliezen”, waarschuwt Cindy Uden, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Reisagenten (Asra).

“Het gaat vlot met de visumaanvragen en ook de drop-off mogelijkheden voor wie al eerder voor een visum in aanmerking was gekomen gaat vlot

Asra-voorzitter Cindy Uden

Visumaanvraag vlotter

“In het begin was er wat weerstand over de regel voor Covid vaccinatie maar de laatste tijd was het een gegeven dus er was weinig onbegrip”, vertelt Uden. Waar men wel moeite mee had was dat de cruiseschepen de regel voor Covid-19-vaccinatie al eerder hadden afgeschaft maar als de cruise vanuit de VSA moest vertrekken, dan moest men zich alsnog laten vaccineren.

Voor die groep reizigers was er dus wel nog een drempel. Een uitdaging voor de reisagenten was de procedure voor de aanvraag van een visum bij de Amerikaanse ambassade in ons land. “Maar de agenda is nu weer opengesteld en het gaat vlot met de aanvragen en ook de drop-off-mogelijkheden voor wie al eerder voor een visum in aanmerking was gekomen gaat vlot.”

Reizen is luxe geworden

Dat de financiële crisis in Suriname ook invloed heeft op het reizende publiek is duidelijk. “De verkopen gaan wel, maar omdat de vliegtarieven ook omhoog zijn gegaan merk je steeds meer dat reizen alleen voor een kleine groep mogelijk wordt”, zegt de Asra-voorzitter. Aan de andere kant wordt reizen in de regio drukker omdat de tarieven iets aantrekkelijker worden.

Voor de landen waarvoor een visum vereist is, zoals Nederland en Amerika, is het nog steeds druk, maar het had volgens Uden drukker gekund. Het gebeurt ook wel dat klanten vragen of de betaling voor hun reis in SRD kan geschieden maar dat is helaas niet mogelijk. Uden verwijst naar de beschikking ‘Deviezen’, waarin staat dat kosten voor het reizen in valuta moeten worden betaald. “Het wordt zo langzamerhand weer luxe om te kunnen reizen.”

Beperkingen

Dat American Airlines (AA) niet meer op Suriname vliegt maakt voor Surinaamse reizigers de bestemmingsmogelijkheden beperkter. De drie andere maatschappijen (SLM, Copa Airlines en Caribbean Airlines) die naar de Verenigde Staten vliegen, doen dat niet rechtstreeks.

Uden: “Met American Airlines was het ook mogelijk om makkelijk aansluiting te vinden op andere vluchten van AA binnen de VS. Het hakt ook in de tarieven want nu moet je met twee luchtvaartmaatschappijen dealen en kijken hoe je aansluiting vindt en dat met beperkte vliegschema’s.”

Uden legt verder uit dat de bezetting van de vluchten helaas niet is gegaan zoals de maatschappij had verwacht. Er is nooit een concreet percentage genoemd maar hun vluchten waren tussen de zestig en zeventig procent geboekt. “Wellicht hebben andere redenen ook meegespeeld maar het is een commerciële maatschappij dus als het niet naar verwachting is, dan kan ik mij voorstellen dat zij dan het besluit heeft genomen om te stoppen.”