Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Communicatiedienst Santokhi

Communicatiedienst Santokhi

Er gaat sedert het aantreden van de huidige regering geen dag voorbij of de media worden niet voorzien van berichten vanuit de Communicatiedienst Suriname (CDS). Op zich is daar niks mis mee, ware het niet dat het gros van de berichtgevingen gericht zijn op president Chan Santokhi. Zelfs activiteiten waar het staatshoofd niet bij aanwezig is of wel aanwezig is, maar geen wezenlijke bijdrage heeft, worden zodanig in elkaar gezet dat het moet lijken alsof hij de hoofdrol heeft vertolkt. De CDS gaat hiermee een paar stappen verder dan haar voorganger, het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat geleid werd door perschef Cliff Limburg.

Het instituut droeg op gegeven moment de naam Nationaal Indoctrinatie Instituut vanwege de wijze waarop de samenleving werd overspoeld met berichten en productie over activiteiten van het kabinet-Bouterse. Daar was wel wat kritiek op, maar toegegeven moet worden dat Limburg wist waarmee hij bezig was, namelijk overheidsvoorlichting in de ruimste zin des woords.

Dat kan helaas niet gezegd worden van CDS; de nieuwe naam van het instituut sedert voormalige directeur en gewezen woordvoerder van de president Alven Roosveld het roer overnam. Zijn eerste wapenfeit en meteen de meest onbegrijpelijke beslissing was de naam NII veranderen in CDS, waarmee dus de overstap werd gemaakt van Informatie naar Communicatie. En u mag het raden; communicatie is juist waar het aan schort bij de regering. Als zelfs de president dat onder meer gedurende de zogenoemde gesprekken tot nationale dialoog heeft erkend en op meerdere andere podia heeft toegegeven, dan is het overduidelijk dat de naamsverandering een verkeerde keus was.

Wij gaan echter ook ervan uit dat het een zeer bewuste zet is geweest, aangezien er geen andere afkorting beter zouden passen dan CDS voor Communicatiedienst Santokhi, CDS dus. Dat de CDS hier als geen andere invulling aangeeft, weten de media intussen wel. Echter wordt elke keer daar een schepje bovenop gedaan. Zo wordt president Santokhi steeds weer groter voorgesteld dan hij in werkelijkheid is; als te zijn een staatsman van formaat en een wereldleider a la Joe Biden, Justin Trudeau, Emmanuel Macron of Narendra Modi.

Zo wordt vaker aangegeven dat het staatshoofd tijdens deelnames aan buitenlandse activiteiten eregast is of presentaties zal houden, wat vaak niet het geval is. Bij de afsluitende persconferentie van de laatstgehouden 35 Caricom Staatshoofdenvergadering is zelfs gebleken dat president Santokhi niet voorkwam in het script. Hij zat dan wel aan bij de tafel om de media te woord te staan, maar kwam geheel niet aan bod. Dit in tegenstelling tot hetgeen CDS de samenleving middels berichtgevingen wil doen geloven, hetgeen forcerend overkomt.

Zij doen er thans een schepje bovenop door de deelname van het staatshoofd aan de reguliere Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN) zodanig uit te vergroten met de vermelding dat president Santokhi er zijn “traditionele toespraak” zal houden. Wij wensen de communicatiediensten van het kabinet erop te wijzen dat het staatshoofd in eigen land zijn traditionele toespraak houdt – of het nou Nieuwjaar of de start van het begrotingsjaar is met de Jaarrede – en niet in het buitenland bij een internationale organisatie als de VN.

Daar wordt de traditionele toespraak gedaan door niemand anders dan de voorzitter van de VN. De communicatiekanalen van het staatshoofd – want die zijn er veel – doen er goed aan zich beter te laten informeren over de plek die de president inneemt wanneer hij ergens op bezoek is, hetzij lokaal of in het buitenland.

Met de CDS, de Communicatie Unit President (CUP) en de Unit Woordvoering Kabinet van de President, kan men door de bomen het bos niet meer zien. De vraag is wie houdt zich waarmee bezig? Wie heeft tot taak de persoon van het staatshoofd op een voetstuk te plaatsen en wie moet de samenleving van de broodnodige informatie voorzien? Wie communiceert met het volk en is bereikbaar voor vragen vanuit de gemeenschap? Vooral dit laatste is een hoofdpijn, want op mails van de media naar de CDS wordt er zelden gereageerd.