Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Commerciële hypotheken 100 procent duurder dan kasreservelening 

Commerciële hypotheken 100 procent duurder dan kasreservelening 

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Met een rente van veertien procent voor de eigen hypothecaire leningen zijn DSB en Finabank 100 procent duurder dan de vernieuwde kasreservemfaciliteit voor hypothecaire leningen. Dit bleek vrijdag bij de officiële presentatie van het projectbureau voor het Landelijk Woningbouw Programma Fase 1 2022-2025. 

Deze 7 procent kasreserveregeling is geen nieuwe faciliteit, maar is sinds 2004 ingesteld. Weliswaar zijn er nieuwe parameters ingebouwd om meer mensen in staat te stellen werkelijk in aanmerking te komen voor deze lening.

Geen ondergrens

Projectmanager Mark Rommy toonde tijdens de presentatie aan hoe het komt dat er nu een grotere groep in aanmerking kan komen voor de hypotheken die gefinancierd worden uit de kasreserve van de banken bij de Centrale Bank van Suriname.  “Tot 2018 konden mensen een maximaal bedrag van SRD250.000 lenen en ze kwamen niet in aanmerking als ze meer verdienden dan SRD 8000. Daarnaast begon de oppervlakte voor nieuwbouw bij zestig vierkante meter. Dat is nu vijftig vierkante meter”, zei Rommy.

Nu kunnen gezinnen die samen maximaal SRD 22.500 verdienen met een uitloop van 10 procent daarboven, wel een lening aanvragen voor een maximaal leenbedrag van SRD 950.000. “Dus als je geen SRD 22.500 verdient wil het niet zeggen dat je niet in aanmerking komt. Er is geen ondergrens. Wat wel zo is, is dat je dan minder zal kunnen lenen”, aldus Rommy.

Middeninkomensgroepen

Hij legt uit dat het hier gaat om de eerste fase en dat daarbij vooral is gekeken naar de middeninkomensgroepen. “De mensen die net niet kunnen lenen bij de banken met commerciële leningen, als ze maar een perceel hebben. De mensen die door de eerdergenoemde beperkingen niet in aanmerking konden komen.”

De persconferentie vrijdag was ook bedoeld om de misconcepties die er in de samenleving leefden over deze regeling de wereld uit te helpen. “Er werden allerlei rare verhalen verteld op sociale media, dus we besloten in alle openheid over deze regeling te praten”, zegt Patricia Nelson die de pr doet van de projectgroep. Tot 2023 is een bedrag van ruim SRD 525 miljoen SRD van de kasreserve besteed aan deze faciliteit die sinds 2004 beschikbaar was, weliswaar onder andere voorwaarden. In totaal zijn ongeveer 6600 huizen gebouwd door particulieren die hiervan gebruik maakten.