Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Comité eist intrekking amnestiewet door parlement

Comité eist intrekking amnestiewet door parlement

PARAMARIBO, 3 mei – Het parlement moet de amnestiewet intrekken op zo kort mogelijke termijn. Dit stelt het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname. De eis is opgenomen in een petitie die zal worden aangeboden aan het parlement. Als voornaamste reden geldt dat na aanname van de wet in april grote onrust is ontstaan binnen de Surinaamse en de internationale gemeenschap.

Gewezen wordt op onder meer de reacties van nationale en internationale mensenrechtenorganisaties. Ook instellingen hebben duidelijk blijk gegeven van afkeuring. De mensenrechtenschendingen in Suriname van de jaren tachtig mogen immers niet straffeloos blijven. Met de amnestiewet dreigt dit wel te gebeuren. Het gaat dan niet alleen om de Decembermoorden, de massaslachting te Moiwana in 1986 en de moord op politie-inspecteur Herman Goodings.

Het comité eist een eind aan rechteloosheid en het vrij rondlopen van wel of niet vervolgde daders. Het Comité Behoud Democratische Rechtsstaat Suriname bestaat uit onder meer de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede, Stichting 8 december 1982, Moiwana Mensenrechten Organisatie Suriname, de Inter Religieuze Raad van Suriname, het Comité Christelijke Kerken, de Vakcentrales C-47, PWO en FAL en ruim tien vakbonden.


Posted

in

by