Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Colonel: ‘Je hebt een tijd van opnemen en van releasen’

Colonel: ‘Je hebt een tijd van opnemen en van releasen’

door Steven Seedo

PARAMARIBO — “Alles op zijn tijd. Je hebt een tijd van planten en een tijd van oogsten, een tijd van opnemen en een tijd van releasen”, stelt zanger, songwriter en producer Gardel ‘Colonel’ Tuart. Vorige maand lanceerde hij het album ‘Blessings’ met elf tracks, waarna vorige week ‘M3lodyGod’ (lees MelodyGod) met twaalf nummers uitkwam, inclusief het nummer ‘Get Yur Education’ met de Jamaicaanse dancehallartiest en acteur Spragga Benz.

Colonel heeft in mei een eigen M3lody Riddim opgenomen. Daaraan hebben de Jamaicaanse reggae- en dancehallartiest Jah Thunder, Langa Finga van Suriname, rapper Spooky en zangeres Solara van Polen, Norris Man en Natty Paul van Jamaica meegewerkt.

“Optreden in jouw eigen land is altijd leuk”

Zijn volgende project is speciaal voor vrouwen. Het wordt een ‘lady’s album’ met twaalf tot dertien liederen van verschillende stijlen met een urban en dancehall vibe. “Zo heb ik collabs met Jah Cure, de rapper Makkie en Jayh”, licht hj een tipje van de sluier in gesprek met de Ware Tijd.

De Surinamer heeft eerder samengewerkt met de Thais-Amerikaanse hiphopgroep Thaitanium en de band Botcash. Hij is zeer te spreken over het nummer ‘Bos Mi Gun’ dat hij in 2018 met hen heeft uitgebracht en zegt dat de groep en band heel bekend zijn in Thailand.

Respect

Zijn veelzijdigheid en zingen in het Engels, Nederlands en Sranantongo ziet hij als speerpunten om een wereldwijde fanbase te kunnen realiseren. Hij vergelijkt zijn muziek met geestelijke voeding voor de mens. Colonel wil verder groeien in de muziekindustrie en wil andere artiesten hierin meenemen.

Hij heeft de Jamaicaanse reggae- en dancehallartiest Capleton gestrikt voor een samenwerking. Met en in de song ‘Respect the people before you’ wordt respect getoond aan “artiesten die de weg voor ons hebben geplaveid, zoals Bob Marley, Johanman en Papa Touwtjie”. Het nummer wordt binnenkort gedropt.

Colonel neemt al zijn producties op in zijn eigen studio onder zijn eigen label M3lody Records. Bij dit label zijn ook aangesloten Bigman Skep, Booyaka, Langa Finga, Cosa, rapper Spooky en zangeres Solara.

Reggaefestival

Colonel treedt dit jaar voor de vierde keer op het Reggae Lake Festival van Amsterdam op. Het evenement, dat op 19 en 20 augustus plaatsvindt en wordt gecoördineerd door de Nederlandse dancehall dj Jah, is volgens de Surinamer het grootste reggaefestival van Nederland. Op het podium staan toppers als Sean Paul, Burning Spear, Morgan Heritage en Collie Budz.

Gardel Tuart, zoals Colonel eigenlijk heet, woont al acht jaar in België. In Suriname scoorde hij onder meer de hit ‘Grafsteen’. Van deze song heeft hij een remix versie uitgebracht met de Jamaicaanse Turbulence. Met Jayh werkte hij aan ‘More than a Friend’ (to me) en ‘Gek op Jou’.

Hij wil de Colonel-vibe naar Suriname brengen. “Optreden in jouw eigen land is altijd leuk. Ik word heel vaak gebeld door promotors, maar er is nog geen deal gesloten. Ik denk wel dat het niet lang meer zal duren”, belooft hij.