Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Colombiaanse minister vraagt Israëlische ambassadeur om te vertrekken

Colombiaanse minister vraagt Israëlische ambassadeur om te vertrekken

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Álvaro Leyva heeft de Israëlische ambassadeur Gali Dagan gevraagd het land te verlaten. Dit komt nadat president Gustavo Petro kritiek had geuit op de acties van Israël in Gaza.

Op sociale media steunde Leyva Petro openlijk. Hij zei dat de president streeft naar een vrede op lange termijn tussen Israël en Palestina. Leyva benadrukte dat Petro’s standpunt respect verdient, en geen ontslag. Hij voegde eraan toe dat Israël zich vergist in zijn reactie.

President Petro heeft overwogen de banden met Israël te verbreken. Dat maakte hij afgelopen zondag duidelijk door te stellen dat Colombia geen genocide steunt. Kort daarna besloot Israël de veiligheidsexport naar Colombia stop te zetten.

Lokaal nieuws meldt dat veel Colombiaans militair materieel uit Israël komt. Dit omvat geweren, jets en drones.

Colombia en Israël hebben een lange samenwerking gehad, vooral op defensiegebied. Dit recente conflict zet hun relatie onder druk. De rol van Israël als belangrijke leverancier aan het Colombiaanse leger maakt deze spanning aanzienlijk. De kwestie voegt complexiteit toe aan het buitenlandse beleid van Colombia. Andere landen in de regio zullen waarschijnlijk kijken hoe deze situatie zich ontvouwt.