Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chirurgen voeren een tweede varkens harttransplantatie uit

Chirurgen voeren een tweede varkens harttransplantatie uit

In Suriname worden diverse hartoperaties uitgevoerd. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) is het grootste ziekenhuis in Suriname en heeft een afdeling voor hartchirurgie. Hier worden verschillende soorten hartoperaties uitgevoerd, waaronder bypassoperaties en hartklepvervangingen.

Voor kinderhartoperaties komen op gezette tijden specialisten uit Nederland. Een voorbeeld van een kinderhartchirurg is Rayan Acoord, die samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen tien tot twaalf kinderen per jaar opereert. Het afgelopen jaar zijn er zes operaties uitgevoerd.

In Maryland, Verenigde Staten, heeft men een keer een varkenshart getransplanteerd. Echter, de patiënt overleed na twee maanden.

In Maryland, Verenigde Staten, hebben chirurgen met succes het hart van een varken getransplanteerd in een stervende man. Dit experimentele ingreep is pas de tweede keer uitgevoerd. De 58-jarige man had last van hartfalen, maar kwam niet in aanmerking voor een traditionele harttransplantatie vanwege bijkomende gezondheidsproblemen. Na de transplantatie kon de man twee dagen later al grapjes maken en in een stoel zitten. Artsen zijn positief over de vroege reactie van de patiënt op het varkenshart.

Deze transplantatiepoging heeft als doel het tekort aan menselijke organen voor transplantatie op te lossen. Wetenschappers hopen dat genetisch gemodificeerde varkens kunnen dienen om menselijkere organen te produceren. In het verleden waren pogingen om dierlijke organen bij mensen te transplanteren niet succesvol vanwege afstoting door het immuunsysteem van de ontvanger. De komende weken zullen cruciaal zijn om het succes van deze transplantatie te beoordelen.