Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chinese miljoenenstad wil kunstmaan ruimte in schieten om ’s nachts straten te verlichten

Chinese miljoenenstad wil kunstmaan ruimte in schieten om ’s nachts straten te verlichten

De Chinese miljoenenstad Chengdu heeft plannen om een kunstmatige maan in een baan om de aarde te brengen. Dat melden Chinese nieuwsmedia. De kunstmaan zou acht keer sterker schijnen dan onze natuurlijke maan en ’s nachts een oppervlakte kunnen verlichten met een diameter van 10 tot 80 kilometer.

Het project is niet het eerste in zijn soort. In de jaren 90 experimenteerden de Russen al met iets soortgelijks. Het Znamya-project bestond toen uit een reeks spiegels die het licht van de zon naar de aarde moest weerkaatsen. Een eerste experiment in oktober 1992 was succesvol. Een tweede – groter – experiment in februari 1999 mislukte echter en daarop borgen de Russen de plannen op.

Chengdu wil nu een nieuwe poging wagen en die is nog een flink stuk ambitieuzer. Over 2 jaar zou er een kunstmatige maan in de ruimte moeten rondcirkelen die ’s nachts de straten van de stad zou belichten met een intensiteit van 8 keer die van onze natuurlijke maan. Dat zou zelfs sterk genoeg zijn om de straatverlichting in de stad helemaal te vervangen.