Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chinese associatie vindt verlaging winstmarge niet werkbaar

Chinese associatie vindt verlaging winstmarge niet werkbaar

De Suriname Chinese United Association (SCUA) acht het verlagen van de winstmarge op basisgoederen onwerkbaar. Ook de vereisten voor het uitgeven van een kassabon stuit de organisatie tegen de borst. Zij heeft haar bezorgdheid vorige week kenbaar gemaakt in een ontmoeting met de directeur Ondernemerschap, Karishma Mathoera en staf van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

President Santokhi heeft eerder deze maand in het parlement aangekondigd dat de winstmarge op basisgoederen verlaagd zou worden van 25 procent naar 10-15 procent. In de vergadering legde EZ het voornemen uit om de winstmarge van de groothandel naar 10 procent te brengen en die van de winkels voor basisgoederen naar 12 procent en de rest van de goederen naar 15 procent. Deze maatregelen zijn voor de duur van 6-12 maanden.

De SCUA waarschuwt echter dat deze verlaging in combinatie met de vereisten voor het uitgeven van kassabonnen onwerkbaar zal zijn en meer winkels zal doen sluiten. Zij zegt dat winkels reeds te maken hebben met gestegen huurprijzen of aflossingen in vreemde valuta, gewichtsverlies en afkeuren van producten als uien en aardappelen, verlies van producten voorbij de houdbaarheidsdatum, gestegen minimum uurlonen, transportkosten en kosten voor elektriciteit.

Door de steeds stijgende wisselkoers moet de winkelier steeds meer betalen om dezelfde producten weer in te kopen. Veel winkels zijn al gesloten, omdat ze het financieel niet redden. “De verlaging van de winstmarge is dus onredelijk. Indien de overheid basisgoederen goedkoper aan de consument wil verkopen, moet zij die gaan subsidiëren maar niet de winkeliers ervoor laten opdraaien”, aldus de SCUA. Samen met de Vereniging van Winkeliers is voor basisgoederen een verlaagde winstmarge van 20 procent voorgesteld en voor de rest 25 procent.

De winkelier moet een kassabon, waarvan hij een duplicaat moet houden, afgeven aan de consument waarin vermeld staan: het aantal, omschrijving van het artikel, inhoudsmaat en eenheidsprijs en btw. Door de SCUA is aangevoerd dat voor deze implementatie de winkelier een geautomatiseerde artikelcode en een kassasysteem moet hebben van honderden artikelen, waarvan hij steeds de prijzen moet aanpassen. De kleine winkeliers in de buurten en districten kunnen zich dit dure systeem niet permitteren.

De SCUA vindt deze maatregel, in de Prijsaanduidingswet, niet implementeerbaar. Zij meent dat de regering bij aanname van deze wet elke winkelier die het niet heeft ingevoerd, vogelvrij maakt. De winkelier zal zich dan schuldig maken aan een economisch delict met bedrijfssluiting, gevangenneming en/of flinke boete als gevolg. De SCUA doet een dringend beroep op het parlement en de regering om deze vereisten van de kassabon te herzien.