Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chinees monument siert Brasaplein

Chinees monument siert Brasaplein

NICKERIE Als onderdeel van de activiteiten in het kader van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname is op het Brasaplein in Nieuw Nickerie een monument onthuld. Het kunstwerk, dat dinsdag is onthuld, is een schenking van de Suriname Chinese United Association (SCUA) en de Chinese ambassade.

Het monument is een ontwerp van Rahied Abdoel. Het is het eerste Chinees gedenkteken in het westelijk gelegen district en volgens de Chinese ambassadeur Han Jing deel van andere monumenten van overige etnische groepen op het Brasaplein, laat de Communicatie Dienst weten.

“Naast de onthulling van het monument, is er op het Liefdesplein een outdoor gym in gebruik genomen”

De diplomaat noemt de integratie van de verschillende etnische groepen één van de unieke kenmerken van Suriname. Hij roept de Chinese gemeenschap op niet alleen aan eenheid binnen hun eigen gelederen te werken, maar ook aan de algehele eenheid, multiculturalisme en wederzijdse erkenning in Suriname.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij sprak namens president Chandrikapersad Santokhi dank uit voor de bijdrage van de Chinese gemeenschap aan de Surinaamse samenleving.

Hij stond ook stil bij de steun van de regering van de Volksrepubliek China aan Suriname, in moeilijke tijden. De bewindsman noemt onder meer donaties, het opzetten van een modern landbouwcentrum en trainingen aan agrariërs.

Naast de onthulling van het monument, is er op het Liefdesplein een outdoor gym in gebruik genomen. De toestellen van deze sportfaciliteit zijn gedoneerd door de Chinese ambassade. Districtscommissaris Senrita Gobardhan zegt dat de gym niet alleen het park verfraait, maar ook een gezonde levensstijl in Nickerie zal bevorderen.

Vlnr: De kunstenaar Rahied Abdoel, DC Senrita Gobardhan, ambassadeur Han Jing, VHP-parlementariër Chuanrui Wang en Scua-voorzitter Henk He Zhenxiong. [Foto: CDS]