Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chinees filmfestival biedt divers programma aan

Chinees filmfestival biedt divers programma aan

door Tascha Aveloo

PARAMARIBO — “Ongeveer vijf jaar geleden hadden wij als vereniging het voorrecht om samen met de ambassade voor het eerst het filmfestival te organiseren. We zijn blij dat de ambassade hiermee doorgaat, omdat hierdoor Surinamers de mogelijkheid krijgen om meer te leren over de cultuur van de diverse volkeren van China.” Dit zegt Dirk Currie, voorzitter van de Vriendschapsassociatie Suriname-China, tegen de Ware Tijd in verband met de jaarlijkse viering van het Chinees Filmfestival dat vrijdag is begonnen.

De Chinese filmindustrie is er één met een omzet van honderden miljoenen Amerikaanse dollars. Veel van de geproduceerde films worden internationaal vertaald of ondertiteld. Tijdens het festival worden negen Chinese films in onder meer de genres komedie, drama, actie, romantiek, fantasie, avontuur en animatie met Engelse ondertiteling vertoond. Intussen zijn er al vier achter de rug.

Woensdag wordt het mythische verhaal van ‘White Snake’ op het witte doek gebracht. Deze animatiefilm is gebaseerd op het Chinese volksverhaal ‘Legend of the White Snake’, dat het liefdesverhaal vertelt tussen de verboden liefde tussen een slangengeest en een slangenjager. Vrijdag volgen ‘Crow and Sparrow’, een klassieker uit 1949 en ‘The Monkey King: Uproar in Heaven’.

‘Crow en Sparrow’ gaat over een corrupte partijfunctionaris die een appartementengebouw probeert te verkopen dat hij zich heeft toegeëigend van de oorspronkelijke eigenaar en de strijd van de huurders om te voorkomen dat ze op straat worden gegooid. De animatiefilm ‘The Monkey King: Uproar in Heaven’ volgt de hemelse avonturen van apenkoning Sun Wukong; van de Flower-Fruit Mountain tot de epische slagvelden in de paleizen van de drakenkoning en de machtige hemelse Jade-keizer.

‘Homecoming’

Het programma wordt zaterdag voortgezet met ‘Ping Pong: The Triumph’. Begin jaren negentig, wanneer het Chinese mannen tafeltennisteam op een laag pitje staat, krijgt hoofdcoach Cai Zhenhua de opdracht om een nieuw team te vormen. Het uiteindelijke doel is een topprestatie leveren tijdens het wereldkampioenschap van 1995 in eigen land.

Zondag wordt het filmfestival afgesloten met ‘Homecoming’, een actiefilm die in 2022 is uitgebracht. Er brak oorlog uit in Numia. Dawei Zong, een Chinese diplomaat die voorheen in die stad was gestationeerd, en Lang Cheng, een nieuwe medewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, moeten helpen bij de evacuatie van Chinese staatsburgers.

Na dit te hebben gedaan, merken ze dat een groep gestrande landgenoten onder leiding van Hua Bai, de algemeen directeur van Huaxing Company Numia Branch, op weg was naar een ontmoetingspunt aan de grens voor evacuatie. Zong en Cheng besluiten het oorlogsgevaar te trotseren. Tijdens de laatste honderd kilometer spelen deze twee ongewapende diplomaten het klaar om 125 mensen door geweervuur en woestijn naar huis brengen. Alle films worden in TBL Cinemas vertoond.