Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » China en Suriname dichtbij akkoord voor schuldherschikking

China en Suriname dichtbij akkoord voor schuldherschikking

door Ivan Cairo

PARAMARIBO — Na ruim drie jaar onderhandelen heeft China enkele dagen geleden een concreet tegenbod aan Suriname gedaan voor het herschikken van de schuld. Iets meer dan een week geleden heeft een Chinese delegatie in Paramaribo hierover met de Surinaamse autoriteiten gesproken.

De schuld bij de Exim Bank en de Industrial & Commercial Bank of China bedraagt meer dan vijfhonderd miljoen US dollar. Malty Dwarkasing, administrateur-generaal bij het Bureau voor de Staatsschuld, zegt dat Suriname en China dichterbij elkaar zijn gekomen. “Vorige week was er een missie hier en voor het eerst hebben we een stukje doorbraak gehad.”

“Alle crediteuren moeten op gelijke wijze behandeld worden”

Met de landen die opereren onder de paraplu van de Club van Parijs, India en de Oppenheimer-obligatiehouders is al een herschikking overeengekomen. Voor dit jaar zal Suriname 350 miljoen US dollar aan buitenlandse schuld hebben afgelost.

Renteverlichting

In tegenstelling tot een haircut – lagere rentebetaling – zoals die was gevraagd bij de Oppenheimer-schuldeisers wordt dat niet gedaan bij landen waar Suriname een schuld heeft. Wel wordt renteverlichting gevraagd en spreiding van de terugbetaaltermijn voor de aflossing die tussen 2022 en 2024 zou moeten worden gepleegd.

Het land zou deze schuld binnen een verruimde periode van zeven tot tien jaar willen aflossen. Dit is in principe al door China toegezegd, maar dit land zal ook sommige voorzieningen, zogenoemde ‘comparability of treatment’, moeten geven zoals door de Club van Parijs is gedaan.

Als dat niet gebeurt, zal het Internationaal Monetair Fonds een eventuele schuldherschikking niet goedkeuren. “Want, alle crediteuren moeten op gelijke wijze behandeld worden”, zegt de administrateur-generaal. “Om de schulden van 2022-2024 te herschikken, zijn we al vrijwel overeen, maar voor wat er moet gebeuren met de schuldpositie na 2025 moet China nog meer concessies doen.” Dit is nodig zodat de herschikking met Beijing op één lijn komt met de voorzieningen van de Club van Parijs.

Compensatie

Dwarkasing legt uit dat de delegatie die in Suriname was meer mandaat van de Chinese regering nodig heeft. De verwachting is dat deze maand duidelijk zal worden welk besluit de autoriteiten in China hebben genomen, zodat de herschikking met de Exim Bank kan worden afgerond. Die herschikking zou volgens Dwarkasing daarna als basis kunnen dienen om ook tot een schuldherschikking met de Industrial & Commercial Bank of China te komen.

Uit andere bron verneemt de Ware Tijd dat op politiek niveau China ook een besluit moet nemen om de twee banken te compenseren voor eventuele verliezen die zij zouden kunnen lijden bij een schuldherschikking met Suriname. Minister Albert Ramdin zal in november in China deze kwestie met zijn Chinese ambtgenoot van Buitenlandse Zaken bespreken.