Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chaotische start nieuw schooljaar lijkt in aantocht

Chaotische start nieuw schooljaar lijkt in aantocht

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Het is rumoerig bij het gebouw van de VOJ Inspectie aan de Franchepanestraat, waar vrijwel dagelijks nerveuze ouders staan, die nog, aan de vooravond van het nieuwe schooljaar, een plaats zoeken voor hun kinderen. “Ik woon aan de Schotelweg te Lelydorp en mijn twaalfjarige zoon die is geslaagd van de lagere school, moet helemaal bij een school dichtbij de luchthaven te Zanderij, terwijl er in onze straat twee VOJ-scholen zijn. Hoe komt hij elke dag op school en waar vind ik het geld voor vervoer?” beklaagt een moeder zich bij de inspectie.

Van stress rollen enkele tranen over haar wangen. Het is duidelijk dat zij zich hopeloos voelt. Met haar veel anderen. Met nog maar enkele dagen vóór aanvang van het nieuwe schooljaar blijkt dat nog veel leerlingen onzeker zijn op welke school ze worden geplaatst. Nu al blijkt dat sommigen op een school, heel ver van huis, zullen worden ondergebracht.

“Registratie betekent nog geen inschrijving”

Bezorgde vader

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur weet dit, maar beroept zich op overmacht. Problemen waarvoor het departement zich geplaatst ziet, zijn onvoldoende scholen en klassen, gebrek aan meubilair en mogelijk ook stakende leerkrachten. Echter, het verzekert dat elk kind, dat is geregistreerd, een school krijgt toegewezen. Om zich hiervan te verzekeren, staan sommige ouders al heel vroeg ’s morgens bij het kantoor van de inspectie aan de Franchepanestraat om een volgnummer te halen voor registratie.

Registratie

Vanaf ‘s morgens mogen ouders een nummer halen bij de Inspectie die tot twaalf uur ‘s middags de ouders en hun kinderen kan registreren. Een moeder vertelt dat zij rond acht uur nummer 86 was en dat tegen twaalf uur pas nummer 39 aan de beurt was. “Ze hebben aangegeven dat ze iedereen met een nummer vandaag zullen helpen, dus ik hoop niet dat ik onverrichter zake moet terugkeren naar huis.”

Een vader komt met gefronst voorhoofd naar buiten. “Wij wonen te Reeberg en ik moet mijn dochter inschrijven op de VOS-school aan de Magentakanaalweg. Ik heb de registratie gedaan omdat de inspectie heeft aangegeven dat ze daarna zal bekijken of er toch nog plek is op een school te Lelydorp. Registratie betekent nog geen inschrijving”, benadrukt de vader.

Hij vertelt aan de krant dat men aan hem heeft doorgegeven dat zijn dochter zich op 5 oktober moet aanmelden op de school aan de Magentakanaalweg. In de tussentijd zegt de vader zijn dochter te zullen registreren voor schoolvervoer.

Maatregelen

Duidelijk is dat de chaos om een school te vinden niet alleen geldt voor de leerlingen die van het tiende leerjaar overgaan naar het beroepsgerichte onderwijs en de technische school. Maar mogelijk heeft deze wijziging wel bijgedragen aan de onoverzichtelijke situatie.

OWC stelt in een persbericht dat het kennis heeft genomen van de problemen die zijn ontstaan eind september. “Tijdens de tweede inschrijvingsronde worden leerlingen geregistreerd en door de plaatsingscommissie geplaatst. Helaas, niet alle leerlingen kunnen dicht bij huis geplaatst worden”, aldus het ministerie.

Aangegeven wordt dat het enkele maatregelen heeft moeten nemen. De VOS-school te Welgedacht C verhuist naar de hoek Hannaslust-/Magentakanaalweg, omdat de school te Welgedacht C zal worden ingezet voor VOJ-onderwijs. Ook zal het ministerie binnen de mogelijkheden de schoolbusroutes aanpassen.

OWC: “Wij betreuren de ontstane situatie en werken er met man en macht aan om de plaatsingsprocedures efficiënt en ordelijk te laten verlopen. Wij vragen de ouders en verzorgers om de rust te behouden.”