Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Chaos rond uitbetaling koopkrachtversterking

Chaos rond uitbetaling koopkrachtversterking

Het leek er eerder deze maand op dat er eindelijk wat schot kwam in de uitbetaling van de koopkrachtversterking, die de regering eind januari aan tienduizenden gezinnen had beloofd. Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) opende onlangs een helpdesk waar aanvragers van de uitkering met hun vragen terecht kunnen én een website waarop de status van de aanvraag is te zien. Maar ondanks dat de bewindsman keer op keer roept dat het geld al is gestort, wachten veel gezinnen nog altijd op hun ondersteuning.

Tekst Armand Snijders

Beeld Sozavo

Toen president Chandrikapersad Santokhi mede door de toenemende druk vanuit de bevolking de uitkering begin dit jaar had toegezegd, was iedereen blij. Want na continu te zijn geteisterd door lastenverzwaringen en forse prijsverhogingen die het leven nagenoeg ondraaglijk maken, zou de regering eindelijk haar belofte nakomen en het volk tegemoetkomen. De eerste groep van 14.333 mensen kreeg het in februari al omdat zij voorkwam in het bestand van het ministerie. Anderen zouden zich moeten registeren en het duurde tot eind februari voordat dat mogelijk was.

Op 25 februari maakte het ministerie bekend dat de registratie was begonnen. Dat kon zowel bij wijkkantoren van het ministerie als online. Maar de toeloop bij de kantoren was zo groot, dat de ambtenaren het werk niet aan konden. Wie zich online registreerde, bleef maanden in onzekerheid over het verdere verloop.

“Als er mensen doorglippen die er geen recht op hebben, dan kunnen we daar weinig aan doen”

Ambtenaar Sozavo

Minimumloon

Desiré was daarom opgelucht toen ze het bericht op 14 juni las, waarin het ministerie eindelijk een update gaf over de koopkrachtversterking. “Ik had het eind februari direct online aangevraagd, dat was verrassend eenvoudig”, zegt de moeder van drie kinderen, die de uitkering heel goed kan gebruiken. “Ik krijg alleen het minimumloon en daar kan een mens niet van leven, zeker niet met opgroeiende kinderen. Aangezien de regering het minimumloon veel minder heeft verhoogd dan was beloofd, heb ik die extra ondersteuning echt nodig.”

Het frustreerde de jonge moeder, die te Flora woont, dat ze na het indienen van de aanvraag niets meer had gehoord. “Dus ik was maar wat blij dat ik op 14 juni op de website zag dat mijn aanvraag was goedgekeurd. En omdat de minister aangaf dat er op de zevende van deze maand de betalingen waren verricht, dacht ik dat het geld al op mijn rekening zou staan. Helaas stond daar niets op en ook in de weken daarna kwam er geen cent bij, tot op de dag van vandaag niet. Ik heb geprobeerd contact te zoeken met de helpdesk, maar per telefoon was die niet te bereiken en op mijn vragen via WhatsApp, sms en e-mail heb ik nooit antwoord gekregen. Dus zomaar hebben ze een helpdesk.”

Terugwerkende kracht

Een steekproefsgewijze rondgang van de Ware Tijd in verschillende wijken van Paramaribo leert dat heel veel aanvragers dezelfde ervaring hebben. Een enkeling die de ondersteuning heeft aangevraagd, heeft inmiddels wel één of hooguit twee keer de SRD 1.800 gehad, maar niemand heeft het volledige bedrag gekregen dat was toegezegd. “Ik heb begin deze maand voor de eerste keer SRD 1.800 gekregen en ben daar echt heel blij mee”, zegt de 47-jarige Ruben.

Hij is drie jaar geleden zijn baan kwijtgeraakt en worstelt sindsdien om zijn vrouw en twee kinderen te onderhouden. “Ik heb mijn aanvraag al begin maart ingediend, dus ik hoop dat ik het geld met terugwerkende kracht krijg, zoals was beloofd.” Hij verwijst daarmee naar het bericht van 25 februari van het ministerie waarin het verzekerde: ‘De uitbetaling vindt met terugwerkende kracht tot 1 januari plaats.’ Ruben: “Ik vrees echter dat ook dit een loze belofte is. Maar goed, ik ben in ieder geval blij met wat ik nu krijg.”

Er lijken wel meer dingen niet helemaal goed te verlopen, getuige het feit dat veel aanvragen wel zijn goedgekeurd, maar dat veel mensen nog niets hebben ontvangen. Dat staat in schril contrast met wat Ramsaran op 14 juni zei. “De koopkrachtversterking van SRD 1.800 over  mei 2023 is al vanaf 7 juni gestort.” Maar weinigen hebben daar wat van gemerkt.

Grappenmaker

Ook drie Javaanse zussen,  relaxend in de middagzon op een bankje voor een woning aan de Johanna Samson Greenstraat te Blauwgrond waar  de krant hen aantreft, hadden zich maanden geleden geregistreerd en de aanvragen zijn ook goedgekeurd. De laatste update is van 20 mei, zo laten ze zien op de website van het ministerie. “Maar geen van ons heeft een cent gehad. Niets, nada!” zegt de oudste van het trio enigszins geïrriteerd.

“Terwijl het door de regering was beloofd. Maar ze beloven zoveel dat ze niet nakomen. Ondertussen zien we wel dat mensen die geld genoeg hebben en dus de uitkering niet nodig hebben, het al hebben gehad. Hoe dan? Vooral de minister van Sociale Zaken is een grappenmaker die niets goed kan doen. Daar heb je helemaal niets aan.”

De redactie heeft getracht om Ramsaran om een reactie te vragen naar aanleiding van de vele problemen. Maar de bewindsman reageerde niet. Een medewerker van het wijkkantoor aan de Tweekinderenweg te Blauwgrond zegt dat er hard wordt gewerkt om alle achterstanden in te lopen en dat iedereen van wie de aanvraag is goedgekeurd, uiteindelijk het geld zal krijgen. “Men moet geduld hebben, het is een enorme operatie. Maar het komt uiteindelijk goed”, zegt hij optimistisch.

Dat er ook mensen zijn die de koopkrachtversterking krijgen terwijl ze daar geen aanspraak op maken, is volgens de ambtenaar onvermijdelijk. “Dat komt omdat we het mensen zo makkelijk mogelijk willen maken. Daardoor controleren we ook nauwelijks of de aangedragen gegevens daadwerkelijk kloppen. Als er mensen doorglippen die er geen recht op hebben, kunnen we daar weinig aan doen. Vrijwel alle aanvragen worden goedgekeurd, dus daar moet de echte doelgroep toch blij mee zijn.”