Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Chan, laat mijn zoon vrij’

‘Chan, laat mijn zoon vrij’

Tekst en beeld Valerie Fris

PARAMARIBO — Joyce Paiman, moeder van Stephano ‘Pakittow’ Biervliet, vindt het onrechtvaardig dat haar zoon het gelag moet betalen voor de plunderingen, terwijl hij juist heeft opgeroepen tot een vreedzaam protest. Nadat vrijdag bekend werd dat er nog geen besluit genomen zou worden over zijn invrijheidstelling, barstte zij in tranen uit. “Chan, laat mijn zoon vrij. Hij wil ook uw land gezond maken”, zei de moeder. “Als je een goed hart hebt, zal het recht zegevieren. Mijn zoon, ik hou van je. Gado de nanga yu”, zei Paiman op emotionele toon. 

Er is vrijdag geen besluit genomen over de invrijheidstelling van Biervliet. Rechter-commissaris (rc) Roy Elgin heeft woensdag besloten dat zijn aanhouding met dertig dagen wordt verlengd. Daarop gingen de advocaten van Biervliet, Benito Pick en Antoon Karg, in hoger beroep. Vrijdag om één uur ‘s middags zou de zaak voorgaan. De media vernam pas rond vier uur ’s middags dat de rechter uiterlijk maandag zal besluiten of de activist wordt vrijgelaten. 

‘Je kan hem niet opsluiten wegens moord of brandstichting want dat heeft hij allemaal niet gedaan’

Joyce Paiman

Biervliet is in de Centrale Penitentiaire Inrichting Santo Boma opgesloten. Raadsman Pick hield de aanwezige media voor ervan overtuigd te zijn dat zijn cliënt onrecht is aangedaan, maar wacht het besluit van het Hof van Justitie af. Advocaat Karg zei dat Biervliet heeft aangegeven nog steeds te staan achter het vreedzame karakter van het protest dat hij georganiseerd heeft en dat hij erg veel waardering heeft voor ondersteuning van de gemeenschap. 

Zwaarbewapend 

In verband met het hoger beroep op vrijdag waren de wegen rondom de Monseigneur Wulfinghstraat ruim vóór één uur ’s middags afgesloten, wat enorme files veroorzaakte in onder meer de Henck Arronstraat. Menigeen vroeg zich af wat er aan de hand was aangezien er overal zwaarbewapende politieagenten en militairen stonden.

Een groep activisten had donderdag aangekondigd dat zij Biervliet wilde ondersteunen en dus naar het gerechtsgebouw zouden gaan. Echter, de toegang werd hen ontzegd. Alleen de pers mocht voor het kantongebouw wachten. De kleine groep ondersteuners vertrok na een paar uren nadat het duidelijk was dat Biervliet niet lijfelijk aanwezig was en omdat het allemaal zo lang duurde. 

Steun

Wie wel dichterbij het kantongebouw mocht was de familie van Biervliet. “Ik heb slapeloze nachten. Ik moet naar de dokter om tabletten te halen”, vertelde een emotionele Paiman. De moeder is wel blij met de steunbetuigingen aan haar zoon. Zij heeft hem niet kunnen spreken sinds zijn aanhouding en dat dit haar veel stress bezorgt.

Ze was in shock toen ze vernam wat de aanklacht tegen Biervliet is. “Als je hebt gestolen dan moet men die spullen op je terugvinden toch. De mensen die hebben geplunderd die zijn de dieven en de rovers. Je kan hem niet opsluiten wegens moord of brandstichting, want dat heeft hij allemaal niet gedaan”, stelt de verontwaardigde moeder.