Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Centrale bank introduceert nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500

Centrale bank introduceert nieuwe biljetten van SRD 200 en SRD 500

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft donderdag de introductie bekend gemaakt van nieuwe SRD 200 en SRD 500 bankbiljetten die aan de Surinaamse munteenheid worden toegevoegd.

Tijdens een persconferentie van de bank is aangegeven dat de macro-economische ontwikkelingen de inflatie, geldontwaarding, de grote vraag naar chartaal geld, de onvoldoende bediening via ATM-machines en de enorme arbeidsintensiteit bij het verwerken van biljetten, dit noodzakelijk maken.

“Er is geen enkele geldzuiveringsactie hiermee bedoeld”

Maurits Roemer

Geen gelzuiveringsactie

CBvS–governor, Maurits Roemer, zegt dat met de komst van deze nieuwe biljetten het niet betekent dat de lagere coupures, van SRD 5, SRD 10, SRD 20, SRD 50 en SRD 100, uit de roulatie worden gehaald. Niemand hoeft deze bankbiljetten in te leveren om de nieuwe te krijgen. “Er is geen enkele geldzuiveringsactie hiermee bedoeld,” zegt Roemer.

Daarnaast zegt de governor dat dit ook niet betekend dat er sprake is van een devaluatie van de SRD. Hij merkt op dat Suriname geen vast maar een zwevende wisselkoers regiem kent dat tot stand komt middels het principe van vraag en aanbod voor de US-dollar.

De CBvS publiceert elke dag drie keer de vastgestelde wisselkoers. Een devaluatie zou technisch gezien pas mogelijk zijn bij een vast wisselkoersregiem.

Met de komst van de SRD 200 en SRD 500 biljetten betekent het niet dat de geldhoeveelheid in de samenleving, zonder enige dekking zal toenemen. Roemer benadrukt dat Suriname voldoende dekking heeft, boven de 90 procent, om de operatie voor het in omloop brengen van de nieuwe biljetten te kunnen uitvoeren.

In principe zou dit, volgens de bankier, met zo een hoge dekking ervoor moeten zorgen dat de wisselkoers voor de US-dollars naar een lager niveau zou moeten gaan. Echter zijn er andere technische factoren die daarop van invloed zijn.

Voordelen

De nieuwe biljetten zullen in het eerste kwartaal van het volgend jaar via de lokale banken in omloop worden gebracht. Volgens Roemer en zijn staf, zullen de grotere coupures voordelig zijn voor het geldverkeer in Suriname.

Contante transacties kunnen efficiënter plaatsvinden, het bedrijfsleven kan met minder biljetten transacties afwikkelen en is minder transport volume nodig en wordt kluisruimte bespaard. Daarnaast betekent het minder slijtage van de geldautomaten, terwijl bij die machines de afhandeling ook sneller kan plaatsvinden

Roemer zegt niet in cijfer te kunnen uitdrukken hoeveel de totale waarde zal zijn van de nieuwe bankbiljetten. Dit uit oogpunt van de veiligheid. Echter zal wel behoorlijk bespaard worden op de drukkosten van het geld.