Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Centrale Bank grijpt in bij zes cambio’s; vier blijven zonder vergunning opereren

Centrale Bank grijpt in bij zes cambio’s; vier blijven zonder vergunning opereren

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft de vergunning van vier cambio’s niet verlengd. Van twee andere cambio’s is de vergunning ingetrokken. De moederbank is hiertoe overgegaan, omdat er niet voldaan werd aan de vergunningsvoorwaarden. Dit deelde Stanley Raghoebarsing, minister van Financiën en Planning, mee in het parlement.

Van deze zes cambio’s blijkt dat vier van ze nog opereren. De justitiële autoriteiten zijn ingeschakeld om daar in te grijpen. De financiënminister geeft aan dat de CBvS, de regering, de Deviezencommissie, het Openbaar Ministerie bij elkaar zijn geweest in verband met de start van de implementatie van de aangekondigde de maatregelen om de wisselkoers te beheersen.

De governor van de CBvS, Maurice Roemer, heeft een onderhoud gehad met de cambiohouders en daar zijn er werkafspraken gemaakt. Deze afspraken moeten ervoor zorgen dat er geen onrust en onduidelijkheid ontstaan in die markt waar ze opereren.

Met betrekking tot de wisselplicht geeft de minister aan dat iedereen die op reis gaat, naar vrijheid kan wisselen. Mensen mogen bedragen wisselen bij cambio’s en banken zolang de mensen hun tickets kunnen overleggen.

Iedereen die moet importeren voor de noodzakelijke voorziening van de lokale gemeenschap kan normaal bij hun gebruikelijke bank of cambio terecht om de aanvraag te doen voor de valuta. Zij hoeven daar niet bang voor te zijn. Van hen wordt wel verwacht dat zij de nodige documenten overleggen.

De aangekondigde maatregelen zijn niet bedoeld om de vrijheid van de handel in deviezen in te perken of moeilijk te maken. Noch zijn ze er om de vrijheid van de burgers en bedrijven af te pakken. De maatregelen zijn wel bedoeld om orde te scheppen.

Het gaat dan echt ook om vrijheid met verantwoordelijkheden. Raghoebarsing benadrukt dat de maatregelen er niet zijn om deviezen van mensen af te pakken. Het is wel de bedoeling om illegaliteit aan te pakken, zegt de bewindsman.