Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Carlos Orta Fellovè: ‘We gaan om te leren’

Carlos Orta Fellovè: ‘We gaan om te leren’

Tekst en beeld John Zaalman

PARAMARIBO — Suriname krijgt, net als onder meer Cuba, de Dominicaanse Republiek en gastland México, een primeur om in november mee te doen aan het eerste Continental Volleyball Championship voor jongens onder zeventien jaar. Carlos Orta Fellovè durft niet te zeggen dat de nationale U17-volleybalselectie zal winnen of zelfs sets zal pakken, omdat dat dat moeilijk is aan te geven. “Het enige waar ik zeker van ben, is dat we gaan om te leren”, stelt de bondscoach tegenover de Ware Tijd.

Hij vervolgt: “We gaan leren, omdat dit het eerste Continental Championship is. Het is dus belangrijk om deel te nemen, het niveau te zien, hoelang of groot de spelers van de andere landen zijn en alle andere zaken die ons in de toekomst zullen helpen om een betere voorbereiding te hebben.”

“Het is voor de spelers en hun ouders soms moeilijk te begrijpen als ik ze zeg dat ze elke dag moeten trainen”

Bondscoach Carlos Orta Fellovè

Hard trainen

De Cubaan is van mening dat de jonge spelers binnenkort met hun eigen ogen zullen zien “hoe de voorbereiding op of naar zulke toernooien moet zijn”. “Het is voor de spelers en hun ouders soms moeilijk te begrijpen als ik ze zeg dat ze elke dag moeten trainen”, verklaart hij. Fellovè meent dat ze binnenkort zelf zullen beseffen hoe belangrijk het is om elke dag hard te trainen om betere prestaties te behalen.

Voor hem is participeren belangrijk “omdat dit evenement de deur zal openen voor Suriname om op een hoog niveau te spelen”. “Dit is geen Caribisch toernooi. We zullen het opnemen tegen landen als Cuba, Canada, de Verenigde Staten, México en Puerto Rico. Dat zijn allemaal goede teams, die ons niveau kunnen helpen opkrikken.”

Belangrijke stap

Voor de Cubaan is tevens belangrijk dat Suriname nu ook betrokken is op het continentale niveau. “We hebben een heel belangrijke stap gezet en deze fase zal ons helpen het niveau van het volleybal in Suriname te verbeteren. Natuurlijk gaan we er alles aan doen om de andere deelnemende landen te laten zien dat Suriname in aantocht is. De spelers zijn veel beter geworden. We gaan ons best doen om een goed resultaat terug te brengen.”

Voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond onderstreept dat er nog aan wat financiën moet worden gewerkt voor de vliegtickets. “De rest van de zaken zijn zo goed als gecoverd”, beaamt Blokland. Hij is van mening dat het een interessant evenement wordt.

“Voor Suriname een primeur, omdat het de eerste keer is dat de North, Central America and Caribbean Volleyball Confederation dit toernooi in deze categorie organiseert. Alle grote landen helpen hun om internationaal ervaring op te doen en voldoende uren te maken op het veld.”

De selectie heeft volgens de voorzitter negen maanden getraind. “En we zijn blij met het resultaat. We verwachten een goed toernooi van hun zijde.” Het nationale team vertrekt 4 november en keert tien dagen later terug. Het evenement vindt van 7 tot en met 12 november plaats in Poza Rica, Veracruz.

Fundraisingstoernooi

In aanloop naar het Continental Championship zal de bond van 27 tot en met 29 oktober een fundraisingstoernooi met een tweeledig karakter houden. “Fundraisen voor zaken die eventueel nog moeten worden gekocht voor de afvaardiging en de U17-selectie een viertal wedstrijden laten spelen tegen teams, die theoretisch een maatje groter dan ze zijn, om hun toernooiritme te geven en zo verder te werken aan de teamcohesie”, legt Blokland uit.

De U17-meisjes, die zijn opgebracht om van 19 tot en met 27 november deel te nemen aan de eerste Continental Cup in Tegucigalpa, Honduras en ook allang in training zijn, zullen meespelen in het fundraisingstoernooi. Echter, bondscoach Claudius Straal kan nog niet met zekerheid aangeven als Suriname zal afreizen.

“Voor wat ik nu weet, is dat er tot afgelopen zaterdag nog twee open plaatsen waren om deel te nemen, maar het Suvobo-bestuur kon vanwege de financiën nog niet bevestigen. Als het geld er was, had het bestuur ons al aangemeld. Ze kunnen zich pas daarop concentreren als de jongens weg kunnen en hopelijk is het dan nog niet te laat voor de meisjes”, laat Straal optekenen. Indien het niet lukt te participeren, zal dat voor hem niet veel uitmaken. “Voor de kids zal het wel een teleurstelling zijn gezien de offers die ze hebben gebracht.”

Aan het fundraisingsevenement zullen verder de IGS-jongens- en meisjesselecties meedoen. De bond tracht hiermee om die twee teams alsnog in actie te laten komen aangezien de Inter-Guyanese Spelen, die van 27 tot en met 29 oktober in Paramaribo zouden worden gehouden, voorlopig van de baan is. Dat toernooi tussen Suriname, Guyana en Frans-Guyana is voor schoolgaande sporters tot twintig jaar.