Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Caricom-leiders bespreken belangrijke kwesties met VS-delegatie op de Bahamas

Caricom-leiders bespreken belangrijke kwesties met VS-delegatie op de Bahamas

President Chan Santokhi participeert deze week op de Bahamas in de Caricom-USA Meeting; een ontmoeting van Caricom-staatshoofden met vicepresident Kamala Harris van de Verenigde Staten (VS). Tijdens de vergadering zullen onder andere de recente ontwikkelingen worden besproken sinds de vorige virtuele bijeenkomst in mei 2022.

Er zijn tijdens die bijeenkomst discussies gevoerd over economisch herstel na covid-19, de klimaatcrisis, energiezekerheid, voedselzekerheid en -veiligheid, veiligheidssamenwerking en ontwikkelingsfinanciering. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) verduidelijkt dat het gaat om het bespreken van de initiatieven die genomen zijn sinds de laatste keer toen de staatshoofden van het hele Westelijk Halfrond elkaar hebben ontmoet in Los Angeles.

De Caricom-leiders zullen op de Bahamas met de Amerikaanse delegatie van gedachten wisselen over vraagstukken in het kader van het 2023 Caricom-US Strategic Dialogue, de lancering van het US-Caribbean Partnership to Address the Climate Crisis (PACC) 2030 en de Summit of the Americas 2022. Daarnaast staat ook de kwestie-Haïti op de agenda.

Vanwege de onderwerpen energie- en voedselveiligheid, economische samenwerking en financiering van economische ontwikkeling, is het volgens minister Ramdin van belang dat president Santokhi – als lid van het Caricom Bureau – ook onderdeel is van de meeting die door alle Caricom-leiders wordt bijgewoond.

Het staatshoofd zal specifiek ingaan op de aspecten voedselveiligheid en de ontwikkeling van de agrarische sector en exportpotentie. De Caricom streeft ernaar om tegen 2025 haar voedselimport met 25 procent te hebben verminderd. Dit betekent dat de regionale productie moet worden verhoogd. Voor Suriname en Guyana is er vanwege hun potentie een grote rol weggelegd. “In dat opzicht is het belangrijk dat wij daarin een visie hebben en ook de plannen uiteenzetten”, aldus de bewindsman.

Het economisch herstel en economische samenwerking en ontwikkelingsfinanciering zijn volgens minister Ramdin cruciale onderwerpen wanneer het gaat om het stimuleren van de Caribische economieën na covid-19. Zowel de bewindsman als president Santokhi onderstreept ook het belang van het bespreken van vraagstukken op financieel gebied oftewel de bancaire sector.

“Wij als Caricom-leiders maken ons bezorgd over het soms uitsluiten van Caricom-landen, -burgers en -entiteiten van de toegang tot het internationaal financieel systeem en de internationale kapitaalmarkt”, stelt het staatshoofd. Hij benadrukt dat deze zaken niet alleen besproken moeten worden, maar dat er sterke afspraken en overeenkomsten nodig zijn.

President Santokhi is vandaag vertrokken en zal op 10 juni terugkeren.