Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Caribische wielrenkampioenschappen mentaal en fysiek zwaar voor Surinaams duo

Caribische wielrenkampioenschappen mentaal en fysiek zwaar voor Surinaams duo

door Ricky Wirjosentono

PARAMARIBO — “We moeten veel meer van zulke wedstrijden in de regio rijden. Anders sluiten wij niet aan bij de toppers en krijgen we dit, wat ons is overkomen en dat is niet leuk.” Dit zegt Dimitri Madamsir, die net als Kenrick Sahadeo, vorig weekend de wegwedstrijd tijdens de Caribische wielrenkampioenschappen op Guadeloupe niet heeft kunnen afmaken.

Hij benadrukt tegenover de Ware Tijd het belang van investeren in training en materiaal om op dit niveau te kunnen presteren. Dat de competitie ook voor andere deelnemers zwaar was valt af te leiden uit het feit dat slechts negentien van de 53 wielrenners de finish haalden.

Obstakels

De race bood niet alleen fysieke en mentale uitdagingen, maar bracht ook belangrijke inzichten aan het licht over de obstakels waarmee wielrenners uit kleinere landen te maken krijgen. Het parcours op Guadeloupe staat bekend om zijn uitdagende elementen, zoals steile klimmen, technische afdalingen en slechte wegen. Bovendien was het een race waarbij officials de mogelijkheid hadden om te beslissen of een renner de race kon of mocht afmaken, wat de stress en druk verhoogde.

“Surinamers moeten wellicht meer in het buitenland trainen om zich voor te bereiden op onvoorspelbare parcoursen”

Kenrick Sahadeo

Sahadeo houdt er een soortgelijke mening als Madamsir op na en denkt dat Surinamers “wellicht meer in het buitenland moeten trainen om zich voor te bereiden op onvoorspelbare parcoursen”. Hij wijst op de beperkte mogelijkheden en zich moeten aanpassen aan de omstandigheden. “Het parcours op Guadeloupe bijvoorbeeld vereiste specifieke klimvaardigheden”, aldus de renner.

Het gebrek aan middelen en toegang tot trainingsfaciliteiten en parcoursen vormen een serieuze belemmering voor succes van Suriname op internationaal niveau. Hij benadrukt daarom het belang van investeren in sportinfrastructuur en trainingsmogelijkheden voor opkomende sporters in de regio.

Lessen geleerd

Ondanks deze hindernissen toont het tweetal vastberadenheid en de bereidheid om harder te werken teneinde haar doelen te bereiken. Sahadeo hoopt dat dit een inspiratie zal zijn voor jonge wielrenners in Suriname.

Vorig jaar eindigde hij op de 31ste plek in een deelnemersveld van 63 man. “Met Dimitri erbij hopen wij in de top tien te eindigen”, zei voorzitter Earl van Wilgen van de Surinaamse Wielrenunie aan de vooravond nog optimistisch tegen de Ware Tijd.

Hoewel de Caribische wielrenkampioenschappen op Guadeloupe niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd voor de afgevaardigden, zeggen Madamsir en Sahadeo ongetwijfeld waardevolle lessen te hebben geleerd die hen zullen helpen groeien en in staat stellen zich blijven te ontwikkelen als wielrenners. “We hopen echt dat veel meer mensen zullen meedoen aan wielrennen en dat sponsors niet schromen in ons te investeren, want wij kunnen Suriname altijd goed vertegenwoordigen”, aldus Sahadeo.