Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Caribische volleybaltitel bekroning op het werk’

‘Caribische volleybaltitel bekroning op het werk’

“Het prolongeren van de Caribische volleybaltitel is de bekroning op het werk.” Zo beschrijft voorzitter Lionel Blokland van de Surinaamse Volleybalbond (Suvobo) de prestatie, die de nationale mannenselectie zondagavond in de achttiende Caribbean Volleyball Championships, heeft neergezet. In een goed gevulde Anthony Nesty Sporthal werd de zenuwslopende finale in vijf sets gewonnen van Barbados: 22-25, 25-21, 29-27, 23-25, 17-15.

Tekst en beeld John Zaalman

Lionel Blokland is vooral ingenomen met het feit dat “het harde werken van de buitenlandse trainers niet zomaar is geweest”. “We zijn nog steeds kampioen”, zegt hij verwijzend naar de Cubanen Carlos Orta en Sergio Valdez. Bij de mannenselectie werd Orta bijgestaan door Lionel Nabibaks en Furgil Ong-A-Fat. Valdez, die Suriname vijf jaar terug samen met Verdy Getrouw, zijn eerste Caribbean Cup hielp winnen, vormt de technische staf bij de vrouwen met Richardo Soerodikromo en Miquel ‘Fenno’ Misidjang.

De vrouwen zijn vierde geworden. In de strijd om het brons werd een 2-0 voorsprong tegen Barbados verspeeld. “We zitten in een rijdende trein, waarbij beide selecties deze maand zullen meedoen aan de Pan-Am Cup.” De vrouwenselectie vertrekt vrijdag naar Puerto Rico en de mannen moeten 14 augustus afreizen naar Mexico.

“Ik had er alle geloof in dat we de titel zouden prolongeren”

MVP Zefanio Breinburg

De coachingstaf bij de mannen blijft ongewijzigd, terwijl Misidjang de leiding bij de vrouwen zal overnemen van Valdez, die niet kan afreizen. Ook binnen de spelersgroep zijn er wijzigingen. “Chagnaz Fränkel en Tanisha Linkers komen op de plaats van captain Sandrina Beverdijk-Hunsel en sub-aanvoerster Ketura Margaret. Janneke Tammenga is ook nog geblesseerd.” Tammenga liep de kwetsuur in de laatste voorrondepartij op tegen Barbados. Suriname won die ontmoeting toen in vier sets.

Trots

Miquel ‘Fenno’ Misidjang (l) en Richardo Soerodikromo kijken toe hoe Ketura Margaret (8) en Sandrina Beverdijk-Hunsel elkaar ‘poweren’ op het veld, terwijl libero Deiseree Getrouw, Esther Tammenga (10), Samira van Kallen en Shaniva Balkaran hun posities op het veld innemen.

Orta had na het behaalde succes geen woorden genoeg zich te uiten en toonde zijn dankbaarheid naar de spelers toe. “Ik ben trots op ze en het publiek. Het was een goede wedstrijd, waarbij ze weer eens hun best hebben gedaan.”

Nadat de mannen hun openingspartij verloren van Barbados, werden achtereenvolgens vijf sets-overwinningen behaald op Martinique, Jamaica, Trinidad en Tobago en Barbados. “Ik ben echt blij. Vóór de tiebreak zei ik tegen de spelers dat ze gewonnen hadden en dat ondanks deze partij iets moeilijker was dan de voorgaande. Ik geloofde in het team. De jongens hebben met hun hart gespeeld.”

Zefanio Breinburg speelde zondagavond zijn beste wedstrijd van het toernooi. hij werd niet alleen topscorer, maar werd bekroond met de best opposite- en Most Valuable Player award. “Ik had er alle geloof in dat we de titel zouden prolongeren”, reageerde hij. “We hadden afgesproken dat we het wedstrijd voor wedstrijd zouden doen en we hebben als team gespeeld. Het resultaat is winst.” Breinburg schreef de zege toe aan “God en de nationale ploeg”. “We waren vanavond uitstekend.”

Anferney Schmeltz heeft na de openingswedstrijd zijn aanvalspositie op verzoek van de technische staf moeten inruilen met de libero-post. Hij verving daarbij Joshua Dwarkasing, die naar zeggen van de bondscoach minder presteerde tegen Barbados. Hoewel Schmeltz heel graag weer wil aanvallen denkt hij dat hij bij het komende toernooi nog als libero zal worden ingezet. De jonge Surinamer werd uitgeroepen tot best libero en best digger.

“Het was niet makkelijk, omdat alle teams duidelijk zijn gekomen om tegen ons te spelen”

Spelverdeler Leonel Mahabali

Ondersteuning publiek

Schmeltz: “Ik vond het geweldig dat het publiek achter ons stond. We hebben gestreden en het is gelukt.” Aanvoerder Keven Sporkslede, die tot beste spiker werd uitgeroepen, was niet alleen zijn teamgenoten en de coachingstaf erkentelijk, maar ook de toeschouwers. “Het publiek vond ik vanaf het volkslied geweldig. We hebben als én voor Suriname gewonnen. Iedereen heeft een bijdrage geleverd. We hebben al onze wedstrijden in vijfsetters gewonnen, maar zijn in allemaal kalm gebleven.”

Belangrijk voor hem is dat Suriname de titel heeft geprolongeerd en daardoor weer een kans krijgt om eindelijk mee te doen aan de Continental Cup. De nationale selectie had al twee keer eerder kunnen meedoen, maar zegde beide keren wegens omstandigheden af.

De individuele award winnaars van het Caribisch volleybalkampioenschap 2023, onder wie de Surinamers Keven Sporkslede (l), Anferney Schmeltz en MVP Zefanio Breinburg.

David Pinas, die in elke wedstrijd vooral door het midden scoorde voor Suriname, gaf toe dat de ploeg een trage start heeft gekend. “We hebben al onze duels met 3-2 gewonnen, maar belangrijk was dat de vijfde set altijd van ons is geweest. Ik wist ook in de finale toen het een vijf setter werd dat we zouden winnen.”

Spelverdeler Leonel Mahabali was superblij met de winst. “Het was niet makkelijk, omdat alle teams duidelijk gekomen waren om tegen ons te spelen. Maar we hebben bewezen dat wij de kampioen zijn.”

Eindrangschikking:

Vrouwen: 1. Jamaica; 2. Trinidad en Tobago; 3. Barbados; 4. Suriname; 5. Bahamas
Mannen: 1. Suriname; 2. Barbados; 3. Trinidad en Tobago; 4. Bahamas; 5. Jamaica; 6. Curaçao; 7. Martinique