Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Caribbean Disaster Emergency Management Agency heeft meeting in Suriname

Caribbean Disaster Emergency Management Agency heeft meeting in Suriname

PARAMARIBO — Van 17 tot en met 21 april wordt de 14e vergadering van de technische adviescommissie (TAC) van het Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) in Suriname gehouden. Het Directoraat Nationale Veiligheid en het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) participeren aan deze meeting onder 26 landen.

Suriname is in 2022 voorzitter is geweest van de TAC en dit wordt de eerste fysieke TAC-bijeenkomst na de covid-pandemie zegt NCCR-coördinator Jerry Slijngard tegen de Communicatie Dienst Suriname (CDS). CDEMA is een in 1991 opgerichte regionale intergouvernementeel agentschap voor rampenbeheersing binnen de Caricom. De hoofdtaak is het coördineren van noodhulp en hulpinspanningen aan deelnemende landen die met rampen te maken krijgen.

De TAC heeft een adviserende rol, onder meer over zaken die verband houden met strategieën voor het mobiliseren van middelen, herziening van het werkprogramma en programma-ontwikkeling. De vergadering van de TAC wordt één keer per jaar gehouden vóór de start van het orkaanseizoen.

Slijngaard merkt op dat Suriname een goede en intensieve samenwerking heeft met CDEMA en dat de samenwerking zich niet beperkt tot het helpen van elkaar bij rampenbeheersing maar dat er ook trainingen worden gegeven. Suriname is met ondersteuning van CDEMA bezig een nationaal logistiek systeem op te zetten inzake disaster management.

Slijngard: “Er zullen heel wat technische discussies plaatsvinden tijdens de TAC-bijeenkomst. Deze zijn belangrijk voor Suriname om beleid uit te stippelen op het gebied van rampenbeheersing.” Hij accentueert dat de decentralisatie van CDEMA een van de belangrijke onderwerpen zal zijn tijdens de bijeenkomst. Ook zullen de verslagen die in 2022 zijn gemaakt, worden gepresenteerd en goedgekeurd.