Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Captain Brandon: ‘We moeten er keihard tegenaan gaan en de wedstrijd omzetten in winst’

Captain Brandon: ‘We moeten er keihard tegenaan gaan en de wedstrijd omzetten in winst’

Tekst en beeld Terence Oosterwolde

PARAMARIBO — “Sowieso moeten we Antigua en Barbuda niet onderschatten, want ze hebben van Guyana gewonnen. We moeten er dus gewoon keihard tegenaan gaan en de wedstrijd omzetten in winst.” Dat zei Hadassa Brandon, aanvoerder van de nationale vrouwenvoetbalselectie van Suriname, zaterdag tijdens een persconferentie aan de vooravond van de Concacaf Women’s Road to Gold Cup-interland.

Vrouwen Natio, die pas rond één uur in de ochtend terugkeerde uit Dominica, speelt zondagavond zeven uur tegen de eilanders in het Franklin Essed Stadion. Bondscoach Hesron Jeroe betitelt de ontmoeting als “een kraker”. “Antigua en Barbuda heeft gewonnen van onze concurrent Guyana. Dat wil zeggen dat ze heel goed kunnen voetballen. We gaan de wedstrijd dus serieus tegemoet. We onderschatten onze tegenstander niet en gaan om er het beste van te maken.”

“Iedereen is enthousiast om te spelen en te winnen”

Captain Hadassa Brandon

Na 12 april 2022 wordt het treffen van zondag de eerste wedstrijd van het nationale team voor eigen publiek. Volgens Brandon zijn de vrouwen gebrand om te spelen. “Iedereen is enthousiast om te spelen en te winnen”, garandeert ze. “We willen als team als eerste eruit komen.” Ook Jeroe rekent op ‘de twaalfde man’. “Het thuispubliek gaat ons moeten stuwen naar de volgende ronde.”

Koelbloediger

Suriname rekende woensdag met 4-0 af van Dominica, “maar het is niet heel prima verlopen” benadrukt de bondscoach. “Er zijn heel veel verbeterpunten. Vooral aan de afronding moeten we werken. We hebben goed gespeeld op balbezit, maar ik miste de koelbloedigheid. De aansluiting van de linies moet ook vlotter.”

De bondscoach wijst erop dat de groep in zijn totaliteit – dus met de diaspora speelsters – kort samen heeft getraind. Dat maakte dat er volgens hem wat “kleine miscommunicaties van inzichten” waren in de eerste partij. “Maar het zijn voetbalproblemen waar we aan moeten werken.”

Hesron Jeroe (l) geeft aanwijzingen aan de speelsters bij de start van een oefening.

Daarover zegt Brandon: “Bij miscommunicatie proberen we te corrigeren. Als er wat is gebeurd, vangen we op en naderhand corrigeren we, als er bijvoorbeeld een rustmoment is. Voor de rest coachen we elkaar onderling en vangen we op voor elkaar.”

Spelbenadering

Dat Antigua en Barbuda van Guyana won, betekent volgens de bondscoach niet dat hij de ontmoeting van zondag anders zal benaderen. “Omdat we elke tegenstander als een geduchte tegenstander zien. We onderschatten niemand!” benadrukt hij.

Tegen de eilanders zal Suriname zoveel mogelijk zijn eigen spel proberen te spelen. “We gaan proberen veel aan te vallen en doelpunten te maken, want alleen de nummer één gaat over.” Vanwege een beter doelsaldo gaat Suriname met drie punten aan kop in groep A van League B. Antigua en Barbuda staat tweede, eveneens met drie punten.

Jeroe heeft niet de volledige wedstrijd van de tegenstander tegen Guyana kunnen bekijken, omdat Suriname diezelfde dag speelde. Hij heeft het moeten doen met highlights. Daaruit haalde hij dat de eilanders veel vanuit de flanken spelen. “En we zullen vooral rekening moeten houden met hun rechtsbenige speelster die beide doelpunten heeft gemaakt. Ze (Gabrielle De Suza, … red.) is één van de gevaarlijkste.”

De afspraak met zijn eigen speelsters is in elk geval om veel balbezit te houden. “Je kan dan makkelijker spelen en ontmoedigt ook de tegenstander. Met balbezit kan je bovendien meer mogelijkheden voor jezelf creëren. We zullen geconcentreerd moeten voetballen, balbezit houden en rekening houden met de principes in het voetbal.”

Spelersarsenaal

Jeroe heeft in de voorbereidingsfase persoonlijk contact gehad met de diaspora speelsters, waarbij de gesprekken gingen over onder meer de conditionele situatie en waar ze spelen. Dat gebeurde volgens hem heel vroeg, waarna, na terugkoppeling met technisch directeur Biswajeet Kali, de spelers werden opgeroepen. “Aan de hand van hun prestaties nu kijken we hoe verder. Er zijn ook andere diaspora speelsters die willen spelen voor Suriname.”

Hoewel hij de groep graag langer bijeen heeft, beseft Jeroe dat dat niet altijd zal kunnen. “Twee van de speelsters zijn full prof en krijgen niet altijd de gelegenheid om eerder te vertrekken bij hun club, waardoor ze niet voor lange tijd afwezig kunnen zijn. De anderen, enkele semi-prof, werken en kunnen niet altijd vrijaf krijgen. Dat maakt dat het soms stroef gaat en ze later aansluiten, maar ze trainen wel in Nederland.”

De bondscoach zegt voor de openingspartij tegen Dominica bewust te hebben gekozen voor ‘slechts’ achttien man. “Maar de komende wedstrijden, vanaf morgen, worden het wel 23 afhankelijk van de situatie.” In de volgende window speelt vrouwen Natio eerst thuis en daarna uit tegen Guyana.

Bondscoach Hesron Jeroe staat er met zijn neus op wanneer de selectie zich warmloopt met de bal.