Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » BVSS-voorzitter benadrukt gebrek aan nationalisme bij AVD-kritiek

BVSS-voorzitter benadrukt gebrek aan nationalisme bij AVD-kritiek

“Ik mis het nationalisme bij Surinamers wanneer het gaat om de acceptatie van een eigen ding,” zegt Purcy Olivieira, de voorzitter van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS), aan Suriname Herald. Voor Olivieira is tijdens de Avond Vierdaagse (AVD) plotseling ieders aandacht gericht op kritiek en klachten, terwijl dezelfde Surinamers de tijd nemen om naar een carnaval in het buitenland te kijken, merkt een nogal geïrriteerde BVSS-voorzitter op.

De AVD zou gekoesterd en gewaardeerd moeten worden, omdat ook Surinamers ervan genieten. Dit evenement is de grootste activiteit om het publiek te vermaken. “Mensen reizen speciaal naar ons land om deel te nemen aan dit evenement, terwijl Surinamers hier kritiek uiten. Met een nationalistisch gevoel zou men anders naar de AVD kijken en erover denken. Het gaat om een nationaal belang.” De AVD heeft volgens Olivieira economisch, toeristisch en sociaaleconomisch belang.

Tijdens dit evenement worden veel sportschoenen, kleding en ander schoeisel verkocht. Zowel de horeca- en hotelbranche als taxichauffeurs en buschauffeurs profiteren hiervan, terwijl de BVSS er geen baat bij heeft. Ook langs de wegen worden kraampjes opgezet om spullen te verkopen en wat geld te verdienen, benadrukt Olivieira.

De BVSS vindt het jammer dat er dit jaar heel weinig buitenlanders aan de AVD hebben deelgenomen. Ongeveer 135 buitenlanders hebben deelgenomen aan de AVD. “Maar we kunnen er niets aan doen, ook de landen waar de buitenlanders vandaan komen moeten nog herstellen van de covid-19 pandemie. Ook de economische crisis speelt in die landen een rol,” deelt de BVSS-voorzitter mee. Hij hoopt dat er komend jaar meer buitenlanders zullen deelnemen aan de wandelmars.

Verkeer
De organisator van de AVD benadrukt het belang van zelfreflectie bij de mensen die klagen over het verkeer en vinden dat de AVD het verkeer ophoudt tijdens deze dagen. Het is zinvol om te kijken naar landen waar carnaval wordt gehouden, om te begrijpen hoe daar met vergelijkbare situaties wordt omgegaan.

Volgens Oliveira worden wegen elders urenlang afgesloten zonder klachten. Men heeft geleerd om dit te accepteren. Zo worden bijvoorbeeld in Curaçao wegen gesloten tijdens het oogstfeest, zonder enige ophef. In deze landen vormt toerisme de ruggengraat van de economie, en mensen realiseren zich dat hun welvaart hier grotendeels van afhankelijk is.

In tegenstelling hiermee, uiten inwoners in ons land hun onvrede op social media, gebruiken scheldwoorden en roepen dingen naar de deelnemers. De BVSS-voorzitter spreekt zijn afkeuring uit over dit gedrag. Hij wijst erop dat deelnemers betalen om het publiek te vermaken, terwijl het publiek gratis van de AVD kan genieten, en toch wordt er negatieve kritiek geleverd.

“Ik mis het gevoel van nationalisme bij onze eigen bevolking. We moeten leren om onze eigen zaken te waarderen en te omarmen. Laat ons opbouwende kritiek geven,” vindt hij. In Suriname heeft de overheid geen wandelpaden voorzien zoals in sommige andere landen.

“We moeten niet klagen, maar nadenken over hoe we hiermee omgaan. Het is de overheid die verantwoordelijk is voor de wandelpaden, niet de BVSS. In Suriname sluit de politie zelfs geen wegen af, terwijl dat in andere landen wel gebeurt. Blijf op de hoogte als je wilt discussiëren. Ik ben voortdurend bezig om te observeren hoe dit elders wordt aangepakt, maar het publiek aan de zijlijn doet dat niet,” vergelijkt Olivieira.