Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Burgemeester New York wil verbod grote cola’s

Burgemeester New York wil verbod grote cola’s

Burgemeester Bloomberg van New York wil de verkoop verbieden van grote bekers cola en andere suikerrijke frisdranken.

Als het voorstel wordt aangenomen, is dit het eerste verbod in zijn soort in de Verenigde Staten.

Het verkoopverbod is bedoeld tegen overgewicht en zou moeten gelden in restaurants, theaters, bioscopen, stadions en bij straatkarretjes. Die mogen de frisdrank alleen nog verkopen in eenheden van minder dan 16 ounce (circa 0,45 liter), op straffe van een boete. Sapjes, melk, alcohol en light-varianten zijn uitgezonderd.

”Dit is wat het publiek wil dat een burgemeester doet”, zei burgemeester Michael Bloomberg donderdag tegen Amerikaanse media.

Eerder verbood hij al bepaald vet in restaurants en verplichtte hij het aantal calorieën te vermelden op menu’s. Ook zorgde hij voor strenge rookverboden in de grootste stad van de Verenigde Staten.

De brancheorganisatie voor drankenfabrikanten bekritiseerde het voorstel: ”Zinloos”, vindt een woordvoerder van de New York City Beverage Association. Hij meent dat de stad oplossingen moet zoeken die wèl werken tegen overgewicht.

Voor de maatregel is goedkeuring nodig van de gemeentelijke Raad voor de Gezondheid. Die stemt waarschijnlijk in, want alle leden zijn benoemd door burgemeester Bloomberg. Het verbod op grote cola’s en andere suikerrijke frisdranken gaat dan in maart in.

(nu.nl)


Posted

in

by