Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bundeling van gedupeerden in de gezondheidszorg

Bundeling van gedupeerden in de gezondheidszorg

Maandagavond zal aan de Fajadjanstraat te Flora de Werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg onder leiding van Judith Tilborg worden opgericht. Het doel van de Werkgroep is de bundeling van allen die door de wantoestanden in de gezondheidszorg gedupeerd worden.

Volgens Tilborg ondervindt bijna iedereen de nadelige gevolgen van het wanbeleid in de gezondheidszorg. Verschillende essentiële medicijnen zijn niet te krijgen, behalve als men ervoor betaalt. Sommige mensen zijn daartoe in staat, maar voor de meeste mensen is dit een zware last die verergerd wordt doordat men van apotheek naar apotheek moet lopen zoeken en extra bus- en taxiritten moet maken, illustreert ze.

Mensen met een basisverzekering van de overheid die een MRI-scan moeten hebben, krijgen volgens haar te horen dat zij daar zelf voor moeten betalen. Van het ziekenfonds krijgen ze maar een klein deel van het geld terug. Wat voor verzekering men ook heeft, voor medische ingrepen en operaties moeten patiënten uit eigen zak betalen. Mensen die een prothese moeten krijgen omdat ze invalide zijn geworden door ernstige gewrichtsaandoeningen staan al jaren op de wachtlijsten. Bij elke orthopeed staan er tientallen mensen op de wachtlijst. Anderen moeten radiografische onderzoeken doen maar kunnen nergens geholpen worden.

De Werkgroep Gedupeerden Gezondheidszorg roept allen op die door de wantoestanden in de zorg te maken hebben met sterfgevallen of ernstige verergering van ziekte, allen die essentiële medicijnen niet kunnen krijgen, allen die, ondanks dat ze verzekerd zijn, duizenden dollars moeten bijbetalen voor operaties, medische hulpstukken en onderzoeken, om maandag te komen vertellen wat er gebeurt.

De Werkgroep bestaat uit verder uit Elfried Pique, Cornellie Fernandes en Marita Telg. Op de bijeenkomst zal de Werkgroep worden aangevuld. De Werkgroep krijgt logistieke en morele steun van Platform SetiSRnan en de politieke partij Strei!