Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Brunswijk: “Er moet meer sprake zijn van eenheid en saamhorigheid”

Brunswijk: “Er moet meer sprake zijn van eenheid en saamhorigheid”

Bij het monument van Jagernath Lachmon op het Onafhankelijkheidsplein, zijn op donderdag 21 september in verband met de Nationale dag van Verbroedering en Eenheid kransen gelegd. Deze dag valt ook samen met de geboortedag van Lachmon.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei bij deze gelegenheid dat Lachmon symbool staat voor verbroedering en eenheid binnen de verschillende rassen in onze samenleving. Verbroedering kan niets anders betekenen dan dat de totale samenleving bij elkaar gebracht moet worden. Brunswijk zegt dat je pas op het goede pad bent wanneer je bezig bent met verbroedering.

“Het zou niet mooi zijn als je maar een bevolkingsgroep had die het alleen voor het zeggen had. Er zou alleen sprake zijn van etnische verdeeldheid en onrust in de samenleving. Wanneer je die bromki dyari hebt, kan je niet alleen kijken naar jezelf maar je kijkt naar iedereen binnen die gemeenschap. Het belang van de gemeenschap moet gediend worden.”

Volgens Brunswijk vergeten bepaalde mensen dat zij niet op prominente posten zitten om zichzelf of degenen die op hun lijken moeten dienen. “Jij wordt daar geplaatst om eenieder van dienst te zijn. Het belang van de partij is niet van belang als je werkelijk weet wat verbroederingspolitiek inhoudt”, zegt Brunswijk.

Het streven van de ABOP is om met iedereen samen te werken. Volgens de vicepresident is hij zich ervan bewust dat niet alleen de binnenlandbewoners nodig zijn om dit land op te bouwen en verder tot ontwikkeling te brengen. “Je gaat iedereen nodig hebben. Ondanks er gesproken wordt over verbroedering en saamhorigheid kan je toch merken en voelen in de samenleving dat personen racistische en etnische zaken aanhalen betreffende de regering.”

De regering heeft volgens Brunswijk vaker gesproken over de gedachte van verbroedering en eenheid in onstuimige tijden in ons land. “Suriname is niet alleen van de inheemsen en de nazaten van de totslaafgemaakten, Suriname is van ons allen. Niemand gaat ons land voor ons opbouwen.” We hebben volgens vicepresident Brunswijk nog een lange weg te gaan.

Bij de ceremonie op het Onafhankelijkheidsplein waren ook aanwezig oud-vicepresident Ram Sardjoe, PL-voorzitter Paul Somohardjo, DA’91-voorzitter Angelique del Castilho, bestuursleden van de VHP, assembleeleden en leden van de Staatsraad.

Vele sprekers memoreerden ook de samenwerking die Lachmon had met NPS-leider Johan Adolf Pengel, die later premier was van Suriname. Brunswijk riep op om Lachmon en Pengel te eren.