Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Brokopondo moet landbouwdistrict worden’

‘Brokopondo moet landbouwdistrict worden’

door Samuel Wens

BROKOPONDO — “De toekomst van het district Brokopondo ligt in landbouw en ecotoerisme, want goudmijnactiviteiten zijn niet duurzaam. Die hebben de mooie vegetatie van het district aangetast en meer dan 80 procent van het water vervuild.” Woorden van Ludwig Mendelzoon, districtscommissaris (dc) van Brokopondo. Hij heeft zich daarom voorgenomen om landbouw- en ecotoerisme projecten in de diverse woongemeenschappen te ondersteunen.

Volgens de burgervader heeft de bereidheid van de dignitarissen van de zeven dorpen rond het werkgebied van Rosebel Gold Mines (RGM) om samen te werken in 2022 geresulteerd in het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst met d goudmultinational. “RGM verplichtte zich om materiële ondersteuning te geven en financieel bij te dragen in de kosten voor trainingen aan opkomende landbouwers voor het landbouwproject op Victoria”, vertelt Mendelzoon. Pas nog hebben de agrariërs machines en meststoffen van het goudbedrijf ontvangen.

“Binnen enkele jaren is Brokopondo een landbouwdistrict”

Dc Mendelzoon

De oogst van gewassen als tomaat, tajerblad en kouseband is nu gaande. Op Victoria staat er intussen een verpakkingscentrum, waar de geoogste landbouwproducten worden klaargemaakt voor de markt. Linus Diko, directeur van Bonanza Agro Industries op Asigron in Brokopondo, is geestesvader van het landbouwproject op Victoria. Hij zegt de landbouwers te willen tillen naar het niveau van zijn bedrijf, waar hij uitsluitend werkt met gecertificeerde landbouwers. Zij telen groenten en fruit voor de maatschappijen in het district, waaronder RGM, die is overgenomen door Zijin Mining.

Diko wil nog zeven dorpen in het bestuursressort Sarakreek betrekken in het landbouwproject. Mendelzoon is blij met dat voornemen. “Binnen enkele jaren is Brokopondo een landbouwdistrict”, droomt hij. De dc zegt dat de illegale gouddelvers, die onlangs met hun activiteiten het kreekwater vervuilden waardoor het besproeien van de aanplant te Victoria niet mogelijk was, zijn ontruimd door de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. De burgervader juicht dat toe, maar zegt er gelijk achteraan tegen werkloosheid te zijn. Hij pleit daarom ervoor dat zij die toch willen mijnen het onder toezicht doen en in een afgebakend gebied.