Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Brekebeen

Brekebeen

SERIEUS!? / Ivan Cairo

Honderdtwintigduizend. Ja, 120.000! Twaalf met vier nullen erachter. Ik dacht in eerste instantie ook dat de minister van Sociale Zaken zich had versproken toen hij maandag aangaf dat 120.000 landgenoten bij hem op de stoep zijn geweest om in aanmerking te komen voor koopkrachtversterking van de overheid. Dit betekent dat, als ze de aanvraagformulieren naar waarheid hebben ingevuld, zij rond de SRD 6.000 of iets meer per maand verdienen.

Dus bijna een kwart van de Surinaamse bevolking komt niet uit met het maandelijkse loon. Dan heb ik het hier alleen over de groep die de moeite heeft genomen om een aanvraag te doen. Er zal wel een aantal mensen zijn die wat extra centen van Pa Lanti goed zouden kunnen gebruiken, maar vanwege het gedoe om in aanmerking te komen daarvan afzien.

Dat zoveel mensen stonki zijn gaan zoeken, is wel een serieus signaal hoe erg het is gesteld met het financiële wel en wee van de Surinaamse samenleving. Hoezeer de president de loftrompet schalt over hoe goed zijn beleid is en hoe daadkrachtig zijn leiderschap is – zo daadkrachtig dat hij een succesvolle evaluatie van het IMF kreeg – schijnen steeds meer burgers kopje onder te gaan in het armoedemoeras.

Ondanks de heersende droge tijd die ons een hitte met gevoelstemperaturen van 42 graden Celsius brengt, droogt het moeras niet op. Integendeel. Maandag schiet de btw voor een aantal goederen en diensten, waaronder brandstof, van 5 naar 10 procent. Dat zal de ‘Chanflatie’, zoals een goede vriend de aanhoudende trend van prijsverhogingen en schrappen van subsidies noemt, alleen maar doen verergeren. De inflatie is vergeleken met Chanflatie een walk in the park.

De vreugde bij de president over zijn succes bij het IMF is begrijpelijk, maar wat meer ingetogenheid zou niet misplaatst zijn. De samenleving feliciteren in het besef dat een week later door de verhoogde btw een deel van de bevolking nog harder zal moeten watertrappelen om niet te verzuipen laat een wrange smaak achter.

Hopelijk slaagt de minister van Sociale Zaken er deze keer wel in om administratief eindelijk positieve resultaten neer te zetten in het sociale beleid, want tot nu toe blijkt dat het brekebeen te zijn in de uitvoering van het herstelprogramma. Het sociaal vangnet komt maar niet van de grond.

ivancairo@yahoo.com