Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » BREAKING — Minister Jubithana wil weg uit regering

BREAKING — Minister Jubithana wil weg uit regering

Tekst en beeld Ivan Cairo

PARAMARIBO — Minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft deze week ontslag aangevraagd bij president Santokhi. Zo blijkt uit een brief die de bewindsman dinsdag naar de president stuurde. “Bij deze stel ik u in kennis, dat ik om persoonlijke redenen, mijn portefeuille ingaande 1 augustus 2023 ter beschikking wens te stellen”, stelt Jubithana in de brief aan het staatshoofd.

Wat de precieze reden is waarom de TCT-minister het termijn van de regering niet wenst uit te zitten, is vooralsnog onbekend. Van een doorgaans goed ingevoerde bron verneemt de Ware Tijd dat Jubithana nog niet met de president heeft gesproken over zijn voornemen. Santokhi vertoefde de afgelopen dagen in Brussel, België, waar hij de EU-Celac Summit heeft bijgewoond. Of het vertrek van Jubithana te maken heeft met de aangekondigde reshuffling van het regeerteam is ook niet duidelijk.

Onuitputtelijk ingezet

“Ik heb me vanaf de eerste werkdag als minister van Transport, Communicatie en Toerisme onuitputtelijk ingezet om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van ons land. Voorts heb ik onder uitdagende omstandigheden en te allen tijden naar eer en geweten vaderland en volk gediend”, stelt Jubithana verder in zijn ontslagbrief.

Hij kreeg het vanaf zijn aantreden als minister bij TCT niet makkelijk. Hij werd geconfronteerd met een Surinam Airways die op sterven na dood was, diep in de rode cijfers met een enorm grote schuld. Kort na zijn aantreden werden enkele vliegtuigen van de nationale carrier teruggenomen door de verhuurders vanwege grote betalingsachterstanden.

Nadat de Nederlander Paul de Haan was aangesteld als directeur kreeg de vliegmaatschappij enkele financiële injecties van de regering en werd een aanvang gemaakt met de uitvoering van een herstelplan. De problemen bleven het bedrijf achtervolgen en uiteindelijk nam De Haan de benen en liet de SLM ontredderd achter.

Weer stemrecht

Een ander vraagstuk waarmee Jubithana geconfronteerd werd zijn de problemen met betrekking tot luchtverkeersleiding. Door een ernstig tekort aan luchtverkeersleiders treedt er regelmatig stagnatie op in de dienstverlening waardoor vliegtuigen naar Frans-Guyana moesten uitwijken. Intussen is een aanvang gemaakt met het opleiden van luchtverkeersleiders.

Wat de minister de afgelopen periode wel voor elkaar heeft gekregen is dat betalingsachterstanden zijn ingelopen bij internationale luchtvaartorganisaties, waarvan Suriname lid is. Hierdoor heeft het land weer stemrecht in de internationale luchtvaartwaakhond ICAO.

Jubithana heeft vanaf zijn aantreden ook een aantal nieuwe luchtvaarovereenkomsten met verschillende landen getekend. Hij is van mening dat terwijl Suriname op het gebied van toerisme enorm veel te bieden heeft, het land eigenlijk op luchtvaartgebied geïsoleerd is, omdat het weinig luchtvaartovereenkomsten heeft met andere landen. Hierin moet verandering komen, vindt Jubithana.