Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » BREAKING — Hof van Justitie vindt wraking rechter Karamatali in SPSB zaak gegrond

BREAKING — Hof van Justitie vindt wraking rechter Karamatali in SPSB zaak gegrond

door Wilfred Leeuwin

PARAMARIBO — Het Hof van Justitie heeft vrijdag in een openbare zitting besloten dat de wraking van rechter Danielle Karamatali door de verdachten in de spraakmakende rechtszaak van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gegrond is. Het gevolg hiervan is dat er in deze strafzaak een andere rechter in de plaats van Karamatali wordt toegevoegd.

Het Hof heeft niet alleen de wraking gegrond verklaard maar heeft de verdachten die niet in de beklaagdenbank verschijnen, wel ontvankelijk verklaard. Zij hebben volgens het Hof wel het recht om de rechter te wraken. Rechter Karamatali. Deze rechtszaak zal nu worden voortgezet op 13 oktober met een nieuwe rechter. De verdachten en hun verdediging krijgen tot die dag te horen wie de nieuwe rechter zal zijn.

Verdediging verrrast

Ginmardo Kromosoeto voormalig directeur van de SPSB, ondernemer Brain Jurgens Gardelito Hew a Kee, Joy ten Berge, Wantly Sardjo en Robert Putter wraakten op 7 juli, de dag waarop officier Roline Gravenbeek tot een strafeis zou komen, rechter Karamatali. Dezelfde dag nog stelde de rechter dat haar wraking ongegrond was en dat de drie afwezige verdachten, Ten Bergen, Sardjo en Putter niet het recht hadden haar te wraken via hun advocaten, omdat zij niet in de rechtszaal verschijnen (deze drie verdachten zijn in het buitenland).

De verdediging reageert na de uitspraak vanmorgen nogal verrast, “Het komt vrijwel nooit of weinig voor dat het wraken van een rechter gegrond wordt verklaard”, zegt advocaat Naila van Dijk. Zij vindt het daarom een baanbrekende uitspraak van het Hof, zeker omdat ook de verdachten die niet in de rechtszaal verschijnen wel ontvankelijk zijn verklaard. Haar Collega Murwin Duboi noemt dit breaking news.

Van Dijk merkt op dat het Hof nu weer eens heeft bevestigt dat het niet verschijnen van een verdachte in de rechtszaal niet betekent dat hij geen gebruik kan maken tot rechten aan die met name internationaal zijn vastgelegd. De Hofkamer bestond vandaag uit president Anand Charan en de leden Marie Mettendaf en Alida Johans.