Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Braziliaanse president verdedigt eenheidsmunt voor Zuid-Amerika

Braziliaanse president verdedigt eenheidsmunt voor Zuid-Amerika

Tijdens het evenement dat werd bijgewoond door 11 Zuid-Amerikaanse leiders verdedigde president Luiz Inácio Lula da Silva (PT) de regionale integratie en benadrukte hij het belang van Unasur.

Lula verklaarde dat de belangen die de landen verenigen relevanter zijn dan mogelijke ideologische verschillen.

Deze verklaring was een reactie op de kritiek dat de reactivering van het orgaan verband houdt met een linkse politieke tendens in de regio.

Hij verdedigde het idee dat de naties strategieën aannemen om “de Zuid-Amerikaanse identiteit ook op monetair gebied te verdiepen, door een efficiënter compensatiemechanisme en het creëren van een gemeenschappelijke referentie-eenheid voor handel, waardoor de afhankelijkheid van niet-regionale valuta wordt verminderd.”

“Het toestaan dat verschillen zichzelf opdringen, zou hoge kosten met zich meebrengen, naast het verspillen van veel dat we al samen hebben opgebouwd”, zei Lula.

In lijn met eerdere toespraken stelde hij ook de oprichting voor van een “gemeenschappelijke referentie-eenheid voor handel” om te proberen de afhankelijkheid van de dollar te verminderen.

De Braziliaanse president presenteerde negen suggesties om de economische en sociale ontwikkeling van de Zuid-Amerikaanse regio een boost te geven.

Onder hen is het voorstel om regionale besparingen te gebruiken in samenwerking met ontwikkelingsbanken zoals CAF, Fonplata, Banco del Sur en BNDES.

Andere suggesties van president Lula zijn de implementatie van initiatieven voor convergentie van de regelgeving, die gericht zijn op vereenvoudiging van procedures en het elimineren van bureaucratie bij het exporteren en importeren van goederen.