De educatiecentra te Braamspunt en Galibi zijn in ere hersteld en het multifunctionele gebouw Galibi beschikt over betrouwbare zonne-energie voorziening. Op 23 februari vond de ingebruikname plaats van het zonnepanelensysteem voor het multifunctioneel centrum en educatiecentrum te Galibi. Een dag later werd het educatiecentrum te Braamspunt feestelijk geopend.
Beide activiteiten markeerden ook de start van het legseizoen van de zeeschildpadden, die met uitsterven worden bedreigd door het stropen van eieren en het verstrikt raken van zeeschildpadden in visnetten. Des te meer reden om de informatievoorziening naar de Surinaamse samenleving en toeristen op te voeren. Daarin zullen de educatiecentra en het multifunctionele gebouw een belangrijke rol moeten vervullen. Deze faciliteiten geven Braamspunt en Galibi tevens een aantrekkelijker aanblik en uitnodigend voor toeristen.
Het zonne-energie systeem, dat tevens werkgelegenheid schept, is onderdeel is van een groter Internationaal project: ‘Renewable Energy Access for Sustainable Livelihoods and Conservation in the Amazon’, gefinancierd door de Charles Stewart MOTT Foundation, geïmplementeerd door WWF-Guianas en energie-experts Ryan Nannan en Anand Kalpoe met ondersteuning van enkele AdeKUS studenten.
Het vernieuwd educatiecentrum heeft de vorm van een zeeschildpad. David Singh, directeur van WWF-Guianas, legt de nadruk op de naamgeving van het project ‘Project HOPE’ en zegt dat het bedoeld is om Suriname een nog mooiere plek te maken. Volgens districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab van Commewijne en Edith Awankaroe als vertegenwoordiger van het commissariaat Marowijne is de wens om zo lang als mogelijk van het bezoekerscentrum te genieten.
Er worden namelijk veelvuldig foto’s gemaakt bij de letters, het life-size jaguar informatiebord en de schildpadden. Er wordt op gemikt dat toeristen hun ‘selfies’ ook de wijde wereld in sturen. Ook het opgeknapte educatiecentrum te Braamspunt is gefinancierd door WWF-België en WWF-Nederland, met betrokkenheid van WWF-Guianas, subcontractor Night Owl Projects en Natuurbeheer.
Touroperator Sirano Zalman (Plantage resort Frederiksdorp) benadrukt dat niet toeristen het gevaar vormen voor de zeeschildpadden, maar de stropers. Hij is blij dat er sinds kort een website is voor het aantrekken van bezoekers (https://commewijne.travel/) en daarmee is Commewijne het eerste district in Suriname dat zich op deze manier positioneert. Het opknappen van het educatiecentrum wordt dan ook als zeer waardevol ervaren. Het draagt bij aan de aantrekkingskracht van het district.