door Valerie Fris
PARAMARIBO — “Wij focussen nog teveel op onze natuurlijke hulpbronnen, zoals goud, aardolie, hout en bauxiet, die ons land valuta opleveren. Met duurzame sectoren, zoals huizenbouw van hennep, kan je zelfs bouwunits exporteren naar met name de regio.” Dit zegt Jerry Gefferie, die op 14 maart als Master of Business Administration in Innovation and Technology aan het Polytechnic College University of Applied Sciences (PTC) is afgestudeerd. Zijn afstudeeronderzoek luidde: ‘Hempcrete als bouwoplossing voor woonhuizen in Suriname’.
Onder de vorige regering is er een initiatief wetsvoorstel over industriële hennepteelt ingediend bij De Nationale Assemblee (DNA). “Helaas is deze wet nog niet aangenomen, maar het bracht mij wel op een idee om na te gaan welke mogelijkheden er zijn voor Suriname om huizen te bouwen van hennep oftewel hempcrete”, verklaart Gefferie zijn afstudeeronderzoek.
Hij vertelt aan de Ware Tijd dat de gedachtegang achter het bouwen met hennep is ontstaan omdat wereldwijd de bouwsector voor veel CO₂ (koolstofdioxide) zorgt. “Om deze carbon footprint in de bouwsector te verminderen, is bouwen met hempcrete een goede oplossing. In de regio zijn er nog geen hennep woningen, maar die zijn er wel in Europa, waaronder Nederland, Azië en Afrika.”
Voordelen
Gefferie stelt dat steen het meest bekende en meest populaire bouwmateriaal is in Suriname. “Maar de productie van cement zorgt voor een enorme uitstoot van CO₂ en er is heel veel waterverbruik voor nodig. Dus als we oplossingen vinden die beter zijn voor het milieu dan moeten we daar gebruik van maken.”
Een ander voordeel van bouwen met hennep is dat het heel makkelijk opneembaar is in het milieu. Bij het ontmantelen of afbreken van zo een woning is dat eenvoudig opneembaar door de grond. Hennep is een biologisch materiaal dus houdt ook minder warmte vast dan bijvoorbeeld steen. Ook zorgt het niet voor vochtigheid op de muren of scheuren wat bij steen wel gebeurt.
Gefferie: “Suriname heeft zich als land ook verbonden aan het Akkoord van Parijs (het zogenoemde Klimaatakkoord), waarbij de afspraak is gemaakt dat wij ons als land zoveel mogelijk houden aan CO₂ neutrale dan wel negatieve industrieën. Dat betekent makkelijk gezegd dat wij als land zo veel mogelijk moeten doen om minder CO₂ uit te stoten.”
Productie
Hij stelt dat de overheid mogelijk nog ervan moet worden overtuigd om de conceptwet over industriële hennepteelt goed te keuren. Wat de hennep huizen betreft hoeft er volgens hem niet per se te worden gewacht op de overheid. Er kunnen bouwunits worden geïmporteerd en daarna worden opgezet, zodat de Surinaamse samenleving kennis kan maken met deze manier van bouwen.
Wel zal er een marketingplan daarvoor moeten komen. De onderzoeker denkt ook dat het misschien goed is om een samenwerking aan te gaan met milieuorganisaties, zoals het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), die zouden kunnen bijdragen aan bewustwording.
Productie
Het bouwen met hennep kan een uitdaging zijn voor Suriname vanwege de economische situatie, geeft Gefferie toe. “Hennep woningen zijn per unit duurder dan stenen woningen, maar dat heeft te maken met de economy of skill. Hoe meer mensen geïnteresseerd raken in het nieuwe product, hoe meer we de kosten daarvan kunnen drukken.”
Hij vindt dat Suriname moet gaan nadenken over innovatie in zijn industrieën. “Gaan we op dezelfde manier verder dan zullen wij onze concurrentiepositie niet kunnen bevorderen wat maakt dat wij als land niet veel valuta zullen kunnen verdienen”, waarschuwt hij. De onderzoeker stelt verder dat vanwege het feit dat Suriname nu bijna alleen is gefocust op zijn natuurlijke hulpbronnen, het afhankelijk is van de prijs die het buitenland biedt.
“Als de prijzen goed zitten op de markt dan floreren we en wanneer ze dalen merk je dat gelijk aan onze economie en dan moeten wij bezuinigen. We moeten dus het concurrentievermogen van onze economie vergroten.” Indien Suriname hempcrete wil toepassen in de bouwsector, is verder onderzoek noodzakelijk.