Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Bouw nieuwe aanmeerstijger in Albina van start’

‘Bouw nieuwe aanmeerstijger in Albina van start’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way

PARAMARIBO — Het bouwen van een nieuwe stijger om de grotere Franse boot ‘Le Malani’ te kunnen inzetten start naar verluidt vrijdag. Dat heeft de Franse ambassadeur voor Suriname en Guyana Nicolas de Lacoste bevestigd in gesprek met de Ware Tijd.

De huidige aanmeerstijger in Albina aan de Marowijnerivier voldoet niet aan de vereisten die het mogelijk zouden moeten maken dat ‘Le Malani’ veilig zou kunnen aanmeren in Suriname.

Dit vaartuig deed haar eerste vaart tussen Albina en Saint-Laurent du Maroni in februari van het vorig jaar. Sinds die tijd is de boot aan het wachten op een nieuwe verbeterde aanmeerfaciliteit om de oversteek te kunnen doen.

De autoriteiten waren vorig jaar zeer optimistisch toen de boot aankwam omdat die zou kunnen zorgen voor een toename van het goederen en personenverkeer tussen Suriname en Frans-Guyana. Dat zou weer het toerisme ten goede komen.

De Gabrielle

Naast de start van de bouw van de nieuwe aanmeerstijger is ook de oude intussen opgeknapt. Hierdoor kan het vaartuig de Gabrielle, die in afwachting van de grotere ‘Le Malani’ de oversteek doet, de werkzaamheden weer starten. Het vaartuig werd vorige week uit de vaart gehaald omdat de aanmeerstijger aan het zinken was.

“Er is veel houtafval en allerlei andere zaken die met de enorme sterke stroming van de Marowijnerivier naar de monding stromen. Een van deze grote stukken hout is waarschijnlijk tegen de stijger aangekomen. De schade is hersteld door Suriname, maar we blijven het goed volgen om de veiligheid te kunnen garanderen.”

De “Malani” heeft een capaciteit van tweehonderd mensen, twintig auto’s of acht vrachtwagens – bijna drie keer wat de “Gabrielle” vervoert. De naam van het vaartuig werd gezien als een symbool van de band tussen Suriname en Frans-Guyana: Malani betekent Maroni in Kali’na.