Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Borstvoeding en werk centraal tijdens bewustwordingsweek

Borstvoeding en werk centraal tijdens bewustwordingsweek

‘Let’s make breastfeeding and work, work,’ is het thema van de borstvoedingsweek die jaarlijks in de maand augustus wordt gehouden. Op het terrein van het Diakonessenhuis heeft vandaag de launch van de bewustwordingsweek plaatsgevonden. Het geven van borstvoeding biedt levenslange voordelen, en daarom is het van uiterst belang dat de voorlichting voortgezet wordt.

Volgens de Wet Arbeidsbescherming Gezin 2019 hebben alle vrouwen in Suriname recht op minimaal 14 weken en maximaal 18 weken zwangerschapsverlof. De wet stimuleert ook werkgevers om vrouwen de mogelijkheid te bieden om hun baby borstvoeding te geven. In lijn met het thema van dit jaar heeft het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) met ondersteuning van het Unicef op 12 mei van dit jaar de kolfkamer in gebruik genomen.

Deze kolfkamer is bedoeld voor werkende moeders om tijdens hun werktijd moedermelk af te kolven in een veilige en hygiënische omgeving, waardoor verspilling wordt voorkomen en ze niet oncomfortabel hoeven rond te lopen. De kolfkamer is niet alleen gunstig voor de baby, maar ook voor de ouders en uiteindelijk de werkgever. Vaders kunnen de afgekolfde melk aan hun baby geven, wat helpt bij het opbouwen van een sterke band. De melk kan op de juiste temperatuur worden bewaard en meegenomen voor de baby, of de volgende dag aan de oppas worden gegeven.

Het BOG roept andere ministeries, departementen en bedrijven uit de private sector op om een stap in de goede richting te zetten met betrekking tot de preventieve zorg voor baby’s door een kolfkamer op de werkvloer in te richten. “Als onze baby’s borstvoeding krijgen zijn ze gezonder, sterker, intelligenter, creatiever, groeien ze goed en worden ze niet zo snel ziek. Door het inzetten van de kolfkamer hoeft de moeder het werk niet te missen”, zegt Sharon Saridjan-Tjokro, hoofd van Family Health.

Voordelen
Borstvoeding heeft gezondheidsvoordelen. Het extra gewicht die de moeder tijdens de zwangerschap meekrijgt raakt ze hierdoor sneller kwijt. Tevens trekt de baarmoeder tijdens het geven van borstvoeding samen en keert deze sneller terug naar de normale grootte. Ook het risico op eierstokken en borstkanker wordt hierbij verminderd. Daarnaast heeft het geven van borstvoeding ook economische voordelen, omdat daardoor dure babyvoeding wordt vermeden.

Borstvoeding is onderdeel van de preventieve zorg van moeder op kind. Het BOG heeft zich daarom in de afgelopen periode ingezet om bewustwordingstrainingen te houden voor moeders, vaders, grootouders, influencers, ministeries en hun departementen, bedrijven in de privésector en de gezondheidswerkers.

De borstvoedingsweek is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, het BOG, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef).