Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Boodschap Anton de Kom centraal bij herdenking sterfdag

Boodschap Anton de Kom centraal bij herdenking sterfdag

PARAMARIBO — Op 24 april is het precies 78 jaar geleden dat de vrijheidsstrijder Anton de Kom is overleden. In het kader daarvan houden De Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) op 22 april een herdenking. Dat gebeurt op het Anton de Komplein in Amsterdam Nederland om één uur ’s middags plaatselijke tijd. 

De organisatie legt uit dat bij de herdenking wordt stilgestaan bij De Kom zijn leven en strijd. Daarnaast wordt er ook aandacht gegeven aan de lessen die hij de Nederlandse en Surinaamse arbeidersklasse heeft meegegeven. CJB-woordvoerder Tycho: “De antiracistische beweging heeft eraan bijgedragen dat Anton de Kom nu in het Canon van Nederland staat, en er monumenten en exposities zijn die over hem gaan. Toch wordt zijn belangrijkste boodschap niet of nauwelijks benadrukt: eenheid van de arbeidersklasse ongeacht etniciteit en kleur tegen racisme en imperialisme en voor het socialisme-communisme.” 

Deze boodschap bracht De Kom volgens de CJB in de praktijk met tal van activiteiten die hij samen ondernam met de Communistische Partij Nederland (CPN). Eén wordt er uitgelicht door in te gaan op de internationale strijd van de Scottsboro jongens. Tycho: “Drie jaar terug waren er grote Black Lives Matter protesten, maar dit waren echter niet de eerste protesten in Nederland tegen racistisch geweld. In de jaren 30 waren er ook door heel Nederland grote protesten om die jongens vrij te krijgen.” 

Dit was niet de enige vorm van internationale solidariteit van de CPN. Antikolonialisme was een fundamenteel onderdeel van de strijd. “De CPN en Anton de Kom waren naast de onafhankelijkheid van Indonesië̈ en Suriname ook voor die van Curaçao. De gebruikte leus was dan ook: ‘Indonesië̈, Suriname en Curaçao los nu’”, zegt Tycho. “Daarom wordt er tijdens de herdenking ook ingegaan op de situatie nu op de Caribische eilanden en de rol die de Nederlandse overheid daar nu speelt.”