Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Boa Vista-volleybaltrip Surinaamse clubs vermoeiend en stresvol

Boa Vista-volleybaltrip Surinaamse clubs vermoeiend en stresvol

Tekst en beeld John Zaalman

BOA VISTA — Yelyco en Livo hebben positief gereageerd op een uitnodiging voor deelname aan een internationaal volleybaltoernooi in Boa Vista, Brazilië. Echter, de trip in de vroege ochtend van woensdag over land via Guyana heeft niet alleen 40 uren geduurd, maar is ook een hel geweest.

De avontuurlijke, enerverende maar bovenal gevaarlijke busrit met tussendoor wat sanitaire stops begon woensdagavond zes uur lokale tijd echt vanuit Georgetown. De delegatie van dertig man werd verdeeld in drie bussen van maximaal elf personen. Velen hielden hun harten vast over het gevaarlijke en gewaagde rijgedrag van de chauffeurs.

“Het is inderdaad een vermoeiende rit geweest, maar het moet op zich als een training dienen voor de wedstrijden”

Verdy Getrouw

Op de drukke asfalt wegen werden allerlei manouvres gemaakt om te passeren en alsof dat niet genoeg was, werden de zenuwen van de passagiers vooral in de vroege donderdagmorgen op de proef gesteld. In de regen werd niet alleen in kuilen gereden alsof die niet bestonden, maar werd nog net vóór tegenliggers ‘gesneden’.

Oplossing

“Het is inderdaad een vermoeiende rit geweest, maar het moet op zich als een training dienen voor de wedstrijden”, stelt Verdy Getrouw desgevraagd tegenover de Ware Tijd. De oefenmeester, die met zijn vrouwenkampioensploeg is afgereisd, meent dat de trip ook als teambuilding dient. “Na acht uren reizen, had je wel zoiets van waaraan ben ik begonnen? Maar de focus is ‘competition’ en een oplossing vinden voor alles daar omheen.”

Pascual Zeegelaar, die samen met Navaroni Nabibaks verantwoordelijk is voor de manneneersteklassekampioensploeg van Livo aangevuld met hoofd- (Dean Kasdi, Faith Lavenberg) en toekomstige spelers (Emmanuel Baumgard en Gianni Ritfeld), praat over een enerverende reis.

“Het was uitdagend en stresvol. We zaten vooral oncomfortabel, omdat vele van ons lange benen hebben. Het was niet prettig”, onderkent ‘Pasje’. “Maar het doel is om met dit evenement ervaring op te doen en zoveel mogelijk speelkansen te creëren.”

 Zeegelaar hoopt de finale te halen, “maar het primair doel is nogmaals ervaring opdoen.” Getrouw voegt eraan toe dat zijn team jonge spelers heeft en verwacht dat Brazilië met tenminste twee teams zal participeren met een hoger niveau.

“Aan de andere kant hoop ik dat de dames de frustratie met de vrouwenselectie doorstaan en het een zalving is op de wonden dat ze toch nog hebben kunnen competen”

Verdy Getrouw

Zalving

De Yelyco-baas hoopt dat zijn speelsters de volgende ronde halen en een tactiek uitvinden om winst te behalen. “Aan de andere kant hoop ik dat de dames de frustratie met de vrouwenselectie doorstaan en het een zalving is op de wonden dat ze toch nog hebben kunnen competen.”

Hij doelt op Desiree Getrouw, de gezusters Sharon en Shaniva Balkaran, Tanisha Linkers, Chagnaz Fränkel en Precious Essed, die onlangs niet meer met de nationald selectie zijn afgereisd naar de Pan American Cup in Puerto Rico. Yelyco heeft de Boa Vista-uitnodiging via Victor Lesperans van Yellow Birds gehad.

“Oud-voorzitter John Flores van de Guyanese Volleybalfederatie stuurde aanvankelijk de invitatie naar Lesperans, die op zijn beurt mij in kennis stelde. Volgens mij had Livo rechtstreeks contact met ze”, gelooft Getrouw.

Zeegelaar stelt dat de Surinaamse Volleybalbond in kennis werd gesteld voor deelname van twee teams en omdat daar niet op werd geanticipeerd Livo besloot met een mannenploeg er naartoe te gaan.

Aantal teams

Trinidad en Tobago was aanvankelijk ook opgebracht om met een mannen en vrouwenteam mee te doen. Omdat het Caribisch eiland is uitgevallen, doet Guyana, dat aanvankelijk met een mannen en vrouwenteam was opgebracht, nu met vier teams (One Guyana Academy) in beide categoriën mee.     

Brazilië participeert met zes teams, drie mannen en evenveel vrouwen. Livo is bij de mannen in poule A ingedeeld met Guyana en het Braziliaanse seniorenteam Roraima. In poule B zitten U23-Roraima en Amazones uit Brazilië en Guyana.

Yelyco zit bij de vrouwen in poule A met Guyana, U23-Roraima en Guyana. Poule B wordt gevormd door Roraima Adulto, Guyana en Amazonas. Livo bijt de spits vrijdagmorgen acht uur lokale tijd in Ginásio Hélio Campos af tegen Guyana, terwijl Yelyco twee uur ’s middags tegen U23-Roraima uitkomt.

De delegaties van Suriname en Guyana zijn kort na aankomst in Boa Vista ondergebracht in O Mais Querido. De vrouwen zitten in een koele ruimte met scheepsbedden en de mannen in een hete open zaal met matrassen op de vloer.