Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Bloed doneren is een nobele daad’

‘Bloed doneren is een nobele daad’

PARAMARIBO — Vanaf zaterdag bestaat de mogelijkheid om ook in het Zorghotel bloed te doneren. Deze maand wordt er veel aan promotie gedaan om het geven van bloed te stimuleren. Zo is er samen met Caricom-jeugdambassadeur Fay King een film gemaakt waarin patiënten vertellen wat het voor hen betekent om bloed te ontvangen.

“Bloed doneren is een nobele daad, omdat er zonder aanzien des persoons bloed wordt gegeven voor het behoud van mensenlevens”, stelde president Chandrikapersad Santokhi woensdag op Wereld Bloeddonordag bij de decoratie van 140 bloeddonoren. Hij ziet het als een uiting van liefde voor de medemens.

“Bij betaalde bloeddonaties weet je niet wie je binnenkrijgt, omdat het vaak gaat om noodzaak van het geld in plaats van de noodzaak tot doneren”

Arts Urvin Elliot

In de Congreshal werden 84 mannen en 56 vrouwen gedecoreerd die al tientallen jaren bloed doneren. 63 van hen kregen de onderscheiding ‘Ridder in de ereorde van de gele ster’ (dertig bloeddonaties voor de vrouwen, zestig voor de mannen), 44 werden ‘Officier in de ereorde van de gele ster’ (45 om negentig bloeddonaties) en 33 werden ‘Commandeur in de ereorde van de gele ster’ (vijftig om honderd bloeddonaties).

(lees verder onder de foto)

Enkele van de gedecoreerde bloeddoneren met president Santokhi. [Foto: CDS]

Urvin Elliot, arts van de Nationale Bloedbank Suriname, ziet er voordelen in dat in Suriname en sommige delen in de wereld er geen (financiële) tegenprestatie staat tegenover het doneren van bloed. “Bij betaalde bloeddonaties weet je niet wie je binnenkrijgt, omdat het vaak gaat om noodzaak van het geld in plaats van de noodzaak tot doneren.”

Overigens, uit studies is ook gebleken dat de meest veilige bloedvoorraden komen van vrijwillige, niet gecompenseerde donoren. “Die mensen letten veel beter op zichzelf en de voorraad blijkt veel beter en veiliger te zijn”, aldus Elliot.