Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Biodiversiteit goed voor de gezondheid

Biodiversiteit goed voor de gezondheid

Hogere biodiversiteit in de omgeving zorgt voor meer diverse bacteriën op en in het menselijk lichaam.

Een diverse bacterieflora is goed voor de weerbaarheid tegen bijvoorbeeld allergieën.

De afnemende biodiversiteit in de wereld zou dus wel eens nadelig kunnen zijn voor de volksgezondheid. Finse onderzoekers presenteren deze conclusie maandag in PNAS.

De wetenschappers van de universiteit van Helsinki onderzochten 118 tieners uit diverse omgevingen in het oosten van Finland. Ze bekeken de omgeving waarin zij leven, de diversiteit van de bacteriën op de huid en de gevoeligheid voor allergieën.

Het bleek dat degenen die in de buurt van een boerderij of bos – erg biodiverse gebieden – wonen, meer verschillende bacteriën op hun huid hadden en ook een lagere gevoeligheid voor allergenen lieten zien dan de tieners uit bijvoorbeeld de stad of wonend aan grote waterpartijen.

De wetenschappers verklaren het verband door de aanwezigheid van een groep bacteriën waartoe ook Acinetobacter behoort. Van deze soort is bekend dat hij ontstekingsreacties, zoals bij een allergie, afremt.

In de minder biodiverse omgevingen bleek deze groep microben ook minder voor te komen, en het lijkt erop dat het hogere aantal allergieën hierdoor veroorzaakt wordt.

(nu.nl)