Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bijna 2500 doden in Afghanistan door aardbevingen

Bijna 2500 doden in Afghanistan door aardbevingen

In Afghanistan is het dodental na de zware aardbevingen van zaterdag opgelopen tot 2445, meldt het ministerie van Rampen. Gevreesd wordt dat het aantal dodelijke slachtoffers blijft stijgen. Reddingswerkers en vrijwilligers zoeken ook zondag naar overlevenden onder het puin.

Het epicentrum van de eerste aardbeving lag 30 kilometer ten noordwesten van de westelijke stad Herat, de op een na grootste stad van Afghanistan. De bevingen, die in totaal vijf uur duurden, hebben volgens de autoriteiten dertien plaatsen grotendeels verwoest. Meer dan 1300 huizen zijn verwoest door de aardbeving met een kracht van 6.3 en acht zware naschokken.

De Afghaanse Rode Halve Maan is in het aardbevingsgebied om hulp te verlenen aan gewonden en zet ook tenten neer zodat mensen tijdelijk onderdak hebben. Daarnaast brengt de hulporganisatie voedsel, water, dekens en andere benodigdheden naar het noordwesten van Afghanistan.

Hulp
De Afghaanse autoriteiten vragen de internationale gemeenschap om hulp. De gezondheidszorg in het land worstelt met bezuinigingen sinds de Taliban twee jaar geleden aan de macht kwam en de internationale hulp, waar de zorg grotendeels afhankelijk van was, werd stopgezet. De bevolking kan volgens hulporganisaties nauwelijks meer terecht bij ziekenhuizen.

Zware aardbevingen komen vaker voor in Afghanistan, omdat meerdere tektonische platen in de regio bij elkaar komen. Vorig jaar kwamen nog meer dan duizend mensen om het leven bij een verwoestende aardbeving.