Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bij herdenking 34 jaar SLM-vliegramp: ‘Werken aan betere procedures en processen’

Bij herdenking 34 jaar SLM-vliegramp: ‘Werken aan betere procedures en processen’

door Valerie Fris

PARAMARIBO —  “Het is een dag niet we niet meer kunnen uitwissen. Daarmee worden we ook herinnerd aan de toekomst om de kwaliteit van de luchtvaartsector op te krikken en te werken aan betere procedures en processen.” Dit zei minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) woensdag naar aanleiding van de herdenking van de SLM-vliegramp op 7 juni 1989.

De ‘Anthony Nesty’, zoals het toestel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heette, was vanuit Amsterdam vertrokken. De kist stortte neer te Zanderij, waarbij 167 van de 178 passagiers overleden, inclusief de bemanning. Onder de slachtoffers bevonden zich onder anderen spelers van het Kleurrijk Elftal, een ploeg van Surinaams-Nederlandse voetbalprofessionals en de Surinaams-Nederlandse muziekformatie Draver Boys met onder anderen komiek Lando Voorn.

“Het is een emotionele dag, we voelen het nog steeds”

 

Bij de begraafplaats Rusthof, waar er een monument van de vliegramp staat, werd er woensdag door nabestaanden en de SLM een herdenking gehouden. “Het is een emotionele dag, we voelen het nog steeds”, zei minister Jubithana. Hij noemde het een dag van bezinning voor de Surinaamse samenleving.

De bewindsman zei dat het voor de SLM de zwaarste klap was die de national carrier moest incasseren sinds haar oprichting. Het is een streven van Jubithana om elke dag te werken aan zekerheid binnen de luchtvaartsector en de veiligheid voor passagiers die daarmee gepaard gaat.

Gedenkteken te Zanderij, waar op 7 juni 1989 de SLM-kist ‘Anthony Nesty’ neerstortte. [Foto: dWT archief]