Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » ‘Bij anticonceptiering en pleister vaker bloedproppen’

‘Bij anticonceptiering en pleister vaker bloedproppen’

Vaginale ringen en pleisters als anticonceptie brengen een hoger risico op bloedpropjes met zich mee dan de pil. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen. Voor de studie bestudeerden de onderzoekers gegevens van 1,6 miljoen vrouwen in Denemarken gedurende tien jaar om het risico op bloedproppen te vergelijken.

Vrouwen die geen anticonceptie gebruikten hadden een kans 2 op 10.000. Bij de pil was dit 6, de vaginale ring 7,8 en pleisters 9,7 op 10.000. Dat schrijven de onderzoekers op de website van de British Journal of Medicine.

Volgens onderzoeker Oejvind Lidegaard is het vooral van belang dat vrouwen geïnformeerd worden over het risico. “Als vrouwen dan nog steeds de voorkeur geven aan een ring of pleister, omdat zij bijvoorbeeld het innemen van de pil regelmatig vergeten, dan is dat hun eigen keus.”

Het Britse adviesorgaan voor zwangerschap zegt dat vrouwen die deze vormen van anticonceptie gebruiken niet in paniek hoeven te raken.

“Het risico op bloedpropjes bij vrouwen die anticonceptie gebruiken is nog steeds velen malen kleiner dan het risico dat zwangere vrouwen lopen. Vrouwen moeten vooral op zoek naar een anticonceptiemethode die bij hun leefstijl past.”


Posted

in

by