Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bibliotheek Amerikaans Congres breidt Surinaamse collectie uit

Bibliotheek Amerikaans Congres breidt Surinaamse collectie uit

Tekst en beeld Audry Wajwakana

PARAMARIBO — Hoewel de bibliotheek van het Amerikaanse Congres (het Capitool) in 1997 is begonnen om Surinaamse publicaties aan haar collectie toe te voegen, zijn deze nog maar beperkt online beschikbaar. “Er zijn wat uitdagingen in het digitaliseren van de verzameling, zoals wat we wel of niet online plaatsen. Hoe kunnen we voorkomen dat we materiaal delen dat auteursrechtelijk beschermd is”, zegt Paul Losch, directeur van de afdeling US Library of Congress in Rio de Janeiro, Brazilië.

“Het idee is om zoveel mogelijk publicaties over de hele wereld te verzamelen en die beschikbaar te stellen, zodat mensen weten wat er in de wereld gebeurt”

Paul Losch

Losch was van 9 tot 12 mei in Suriname waar hij bibliotheken, boekhandels en overheidsinstellingen bezocht om de Surinaamse collectie in de Amerikaanse bibliotheek in Rio de Janeiro verder uit te breiden. Hij hield in het Nationaal Archief Suriname een presentatie over de congresbibliotheek en sprak daarbij ook over Surinaamse boeken en ander Surinaams materiaal die de bibliotheek in haar collectie heeft.

Grootste ter wereld

De Library of Congress in Washington is met bijna 120 miljoen artikelen, bijna 30 miljoen boeken en 35 miljoen manuscripten de nationale bibliotheek van de Verenigde Staten, tevens ’s wereld grootste bibliotheek. Ze werd rond 1800 gesticht als onderzoekbibliotheek van het Amerikaanse Congres. In 1814 staken Britten het Capitool en het Witte Huis in brand door het vuurtje met de boeken van de oorspronkelijke bibliotheek aan te wakkeren.

Toenmalig Amerikaans president Thomas Jefferson schonk vervolgens zijn persoonlijke boekencollectie aan de bibliotheek en zo kon in 1814 met de wederopbouw worden begonnen. Er staan van ieder boek dat in de Verenigde Staten auteursrechtelijk is beschermd twee kopieën. Er worden eveneens manuscripten, kranten, kaarten en films bewaard. Het classificatiesysteem, dat alle boeken die in de Verenigde Staten zijn gepubliceerd van een nummer voorziet, wordt ook door andere bibliotheken in het land gebruikt.

De bibliotheek breidde uit met zes overzeese kantoren, waaronder in 1966 in Rio de Janeiro, waar Losch us de leiding heeft. Die vestiging verzamelt materiaal van de Zuid-Amerikaanse landen zoals Brazilië, Frans-Guyana, Guyana, Uruguay en Suriname. “Het idee is om zoveel mogelijk publicaties over de hele wereld te verzamelen en die beschikbaar te stellen, zodat mensen weten wat er in de wereld gebeurt”, zegt Losch.

Surinaams materiaal

Enkele Surinaamse publicaties zijn onder andere de verhalen van John Stedman, opnames van Wayana-liederen opgenomen door David Findlay in 1953, gedichten van Shrinivasi, ‘Wij slaven van Suriname’ van Anton de Kom en de ‘Prophets of doom: a history of the Okanisi maroons in Suriname’ van H.U.E Thoden van Velden, diverse (politieke) pamfletten met tekeningen en nog meer.

Onderzoekers en belangstellenden kunnen vanuit hun luie stoel in de huiskamer via hun laptop op de twee belangrijke websites www.catolog.loc.gov en www.loc.gov surfen naar welke publicaties beschikbaar zijn. De verzamelde materialen zijn volgens Losch geen zeldzame producties. Veel publicaties worden aangekocht door het kantoor van Rio de Janeiro. Iets meer dan de helft daarvan wordt via uitwisseling met ongeveer zeshonderd partners verkregen.

Aangeboden tijdschriften worden zorgvuldig geselecteerd. Tot de gebruikte criteria voor het selecteren behoren onderzoek waarde, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en geschiktheid. Voor een complete lijst van beschikbare tijdschriften wordt verwezen naar de subsectie ‘Beschikbare Feuilletons’, onder de ‘Rio de Janeiro Lijsten’ van de websites.

Publicaties die al in een andere Amerikaanse bibliotheek zijn opgenomen, worden niet meer in de Library of Congress geselecteerd. Behalve verzamelen van publicaties organiseert de bibliotheek ook uitwisselingsprogramma’s, met onder ander andere Braziliaanse, Uruguayaanse, Guyanese en Surinaamse onderzoeksinstituten, universiteiten en openbare bibliotheken.