Live nieuws en radio streams uit Suriname!


Home » Surinaams nieuws » Bewustwording rode draad tijdens ‘Mental Health Month Suriname’

Bewustwording rode draad tijdens ‘Mental Health Month Suriname’

PARAMARIBO — Het ministerie van Volksgezondheid heeft besloten oktober uit te roepen tot Mental Health Month, waarbij de focus wordt gelegd op bewustwording. Organisaties en instellingen worden aangemoedigd om in deze periode meer aandacht te schenken aan bewustwording en empathie op het gebied van Mental Health “zodat wij samen kunnen werken aan de verbetering van de situatie binnen de samenleving”, schrijft het ministerie dinsdag in een persbericht.

Volksgezondheid legt de komende maand de nadruk op het nadenken over wat mentale gezondheid voor de mens betekent, wat die zelf eraan kan doen en wat die kan doen als ze het even niet alleen aankan. “Het is belangrijk dat we de signalen leren kennen van wanneer het niet goed gaat met onszelf of met onze medemens. We moeten weten wat onze mentale gezondheid voor ons betekent en wat we kunnen doen om onze veerkracht op te bouwen”, verklaart het ministerie.

“Een verslechtering in mentale gezondheid kan voor sommigen zoveel druk en leed veroorzaken dat ze wanhopig worden”

Suïcide

Psychische aandoeningen vormen volgens Volksgezondheid wel degelijk een risicofactor voor suïcide, maar ook iets schokkends en onverwachts kan zorgen voor een trigger. “Anderzijds kan het ook voorkomen dat iemand al heel lang met een probleem kampt en geen uitweg meer ziet”, wordt gesteld.

De (voorlopige) cijfers vanuit het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg tonen dat er tussen 2020 en 2022 284 suïcide gevallen waren. “Alhoewel er tussen die tijd een neerwaartse trend te zien is, is suïcide nog altijd een groot probleem. Hierbij moet in acht worden genomen dat de suïcide pogingen vooralsnog hoger worden geschat”, benadrukt het ministerie.

Geestelijke gezondheid

Bevestigd wordt dat de afgelopen jaren mentale gezondheid “een groeiende prioriteit” is geworden. “De effecten van de Covid-19-pandemie hebben vooral duidelijk gemaakt dat iedereen weleens zorg nodig heeft; niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Deze realisatie wordt steeds sterker, gezien de uitdagende economische situatie waarin ons land verkeert. Dit heeft als gevolg dat de levenskwaliteit van de burgers steeds vaker onder het optimale begint te liggen, wat op zich ook leidt tot verslechtering van de mentale gezondheid”, aldus Volksgezondheid.

Erop wordt gewezen dat het effect heel veel kan verschillen tussen personen, omdat eenieder zijn situatie en gezondheid anders ervaart. “Voor sommige mensen is het al voldoende dat zij educatie krijgen in hoe zij zichzelf kunnen helpen. Maar het is ook zo dat anderen heel veel leed ervaren in hun huidige situatie, waarbij steun van hun medemens en gestructureerde hulp heel erg belangrijk zijn.”

Omdat deze situaties te allen tijde kunnen veranderen roept het ministerie op tot het benaderen van elkaar met begrip en de medemens nooit te vooroordelen. “Een verslechtering in mentale gezondheid kan voor sommigen namelijk zoveel druk en leed veroorzaken dat ze wanhopig worden”, wordt gewaarschuwd.